Peacock browser

Peacock browser

Predstavljamo vam jedan eksperimentalni internet browser za Windows 10, Linux i macOS – Peacock. Ono što razlikuje ovaj browser od ostalih konkurenata, pored toga što ima ugrađen ad blocker, je da ne prikuplja nikakve podatke o korisniku i nigde ih ne šalje.

Več smo pisali o Brave-u, koji takođe ima ugrađen ad blocker i fokusira se brzinu i bezbednost podataka korisnika, pa smo želeli da vidimo šta ovaj novi eksperimentalni browser ima da ponudi.

Gde su sve opcije na koje smo navikli?

Prvo što treba napomenuti je da je Peacock open source i potpuno ne komercijalan program, pa iz navedenih razloga njegov razvoj ide vrlo sporo. Čim upalite program primetićete da fale neke funkcije na koje smo već godinama naviknuti kod drugih pretraživača. Nema nikakvih dodatnih opcija ili prečica, čak i padajući meni, koji otvarate preko tri uspravne tačkice, je sveden na minimum sa svega nekoliko opcija.

peacock meni

Jedan od nedostataka koji posebno bode oči je nedostatak mesta za prečice (bookmarks) ispod adresne linije. Umesto toga Peacock koristi speed dial varijantu gde sami podešavate prečice do svojih omiljenih sajtova. Po našem mišljenju, daleko manje praktično rešenje.

peacock brzinsko biranje

Ukoliko ste developer ovo definitivno nije proizvod za vas. Poseduje samo najosnovnije funkcije za HTML i CSS, kao i konzolu, tako da ovaj browser nije orijentisan ka developerima.

Peacock je zasnovan na Chromiumu 80, tako da deli karakteristike sa drugim browserima sa kojima ima istu osnovu. Malo je razočaravajuće to što program stiže u “fat free”(oslobođen svih funkcija koje usporavaju) obliku, a ne postiže veću brzinu od konkurencije. Kao prosečan korisnik, razliku u brzini u opšte nećete primetiti.

Potpuna zaštita podataka

Izgleda kao da samo kritikujemo ovaj browser, ali je činjenica da su neke od opcija koje nedostaju dugogodišnji standard na koji smo svi navikli, ipak, ono što Peacock donosi, za određene korisnike može daleko da nadmaši njegove nedostatke, a to je činjenica da ne prikuplja i ne šalje podatke o ponašanju korisnika.

Autorima je postavljeno pitanje:

Da li su sigurni da se ništa od podataka ne skuplja?

Oni su odgovorili da su svi korisnici pozvani da na bilo koji način to ispitaju i prijave im ukoliko primete da nešto nije u redu. Izjava koja nam uliva poverenje, barem u iskrene namere razvojnog tima.

Na kraju, Peacock definitivno nije proizvod za svakoga. Drago nam je da postoje ovakvi projekti i da rade na tehnologijama za koje svi želimo da uspeju i postanu deo naše svakodnevice, ali sa svim funkcijama na koje smo navikli.

U međuvremenu isprobajte Peacock, posebno ako brinete o bezbednosti svojih podataka.

U linku za preuzimanje, ponudili smo Peacock verziju za Windows, ako želite da preuzmete Peacock za Linux ili macOS, kliknite OVDE.

Platforma:

Windows, Linux i macOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *