Photodemon – besplatan program za editovanje slika

Photodemon – besplatan program za editovanje slika

Često pišemo o foto editorima, ali imamo i dobar razlog. Uređivanje omiljenih fotografija je nešto u čemu svi ponekad uživamo, dok na tržištu imamo ogroman izbor kvalitetnih editora i stalno nam neki novi zapadne za oko. Ovoga puta pronašli smo jedan koji se po svojim karakteristikam izdvaja od konkurencije. Predstavljamo vam Photodemon, besplatan program za editovanje slika koji radi pod Windows XP, Vista, 7, 8 i 10.

Zašto je Photodemon interesantan?

Photodemon je interesantan po tome što je od početka pravljen kao foto editor koji koristite sa svog USB-a na laptopu ili nekom sporijem računaru sa manjim monitorom, što znači da su performanse i dizajn interfejsa bili prioritet. Zato nam je drago da kažemo da su developeri u ovome potpuno uspeli.

Photodemon izgled

Po rečima developera, korisnički interfejs nisu osmislili oni već su posao poverili profesionalnim grafičkim dizajnerima i foto editorima. Iako sličan sa Photoshop-om, razliku možemo odmah da primetimo.

Sa leve strane se nalazi traka sa alatkama kao kod Photoshop-a, ali su ikonice alatki dosta veće i manje ih ima. Kada odaberete neku alatku u donjem delu ekrana će se pojaviti sva podešavanja vezana za tu alatku. Ako na primer izaberete olovku, moći ćete da podešavate debljinu i providnost linije, kao i druge opcije. Sa desne strane stvari su manje više kao kod Photoshop-a, imamo layere, panel za biranje boja i pretraživanje učitanih fajlova.

Izgled interfejsa možete podešavati. Možete menjati boju ikonica, izabrati tamnu ili svetlu temu i promeniti jezik programa.

Photodemon podesavanje izgleda

Moramo priznati da smo oduševljeni izgledom i funkcionalnošću interfejsa. Sviđa nam se što je traka sa alatkama velika i sadrži samo najbitnije alatke i što su sva podešavanja tih alatki lako dostupna. Ovo će posebno prijati korisnicima laptopova. Za dizajn čista petica.

Sa tehničke strane, Photodemon ima čime da se pohvali. Program nema instalaciju, a težak je jedva nešto više od 50MB, što je odlično, posebno ako uzmemo u obzir da je ideja da ovaj program držite na svom USB-u. Podržava mahom sve formate slika, a posebno je bitno napomenuti da podržava i PSD (Photoshop-ov) format.

Slike možete uređivati koristeći filtere i efekta kojih ima mnogo, a posebno treba napomenuti alatku za zamagljivanje (blur), koja kako kažu developeri Photodemon-a, radi 1000% brže nego u drugim foto editorima. Tačnu brzinu nismo merili, ali moramo da priznamo da ceo program radi dosta dobro i da nema čekanja ćak i kada koristite najzahtevnije funkcije.

Zamerke

Do sada smo samo hvalili Photodemon. Na žalost imamo dve velike zamerke. U programu ne postoji alatka za crtanje geometrijskih oblika, kao što su krugovi, elipse, kvadrati ili pravougaonici. To znači da ne možete da uokvirite tekst ili nacrtate ram, osim slobodnom rukom.

Druga zamerka je, u layer-ima ne postoji blending opcija, koje je možda napredna funkcija koja izlazi iz domena ovog potpuno besplatnog programa, ali bi i dalje voleli da je tu. Nadamo se da ćemo u budućnosti videti obe ove opcije.

Zaključak

Pored svojih nedostataka, Photodemon nas je oduševio. Besplatan, prelep, prenosiv i lak za korišćenje, teško je ne preporučiti Photodemon.

Platforma:

Windows XP, Vista, 7, 8 i 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 3,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *