Tri odlične besplatne alternative za Windows Task Manager

Tri odlične besplatne alternative za Windows Task Manager

Windows Task Manager, danas poznatiji samo kao Task Manager, je sistemski program za Windows, koji nam pruža detaljne informacije o svemu vezanom za rad računara. Pomoću njega možemo da vidimo podatke o iskorišćenosti resursa računara, kao i detaljnu statistiku za sve procese.

Procesi su sve aplikacije i pozadinski programi koji su trenutno pokrenuti na računaru, a proces je naziv za jedan od tih programa. To znači da ukoliko je bilo koji program u Windows-u pokrenut, njegovo ime će se ovde pojaviti. Iz Task Manager-a možete upravljati nekim funkcijama pokrenutih programa, na primer ugasiti ih ili podesiti da se pokreću zajedno sa Windows-om.

Ukoliko imate virus njegovo ime će se, takođe, ovde pojaviti. Naravno, to ime neće biti Virus.exe, već nešto na šta nećete posumnjati. Ipak, virus može da se prepozna pogledom u statistiku procesa, gde možete da uočite neuobičajeno ponašanje, na primer veliko zauzeće interneta, čak i kada ništa ne radite na računaru. Tada ime procesa možete da proverite online i vidite da li je u pitanju virus ili malware. Postoje web sajtovi, kao sto je Virus Total, gde možete da proverite ime svakog procesa. Kada znate da je neki proces virus, često ga možete i ručno obrisati, bez korišćenja antivirusa.

Kao što možemo videti, Task Manager je veoma bitan i koristan program. Ipak, postoje alternative, koje po svojim funkcijama i dizajnu proširuju funkcionalnosti i olakšavaju snalaženje.

Predstavljamo vam top listu tri najbolje besplatne alternative za Windows Task Manager. Odabrali smo najbolje menadžere zadataka za sve nivoe korisnika. Od početnika do naprednih korisnika.

Process Explorer

Process Explorer

Prvi program na našoj listi dolazi od kompanije SysInternals, koja je danas deo Microsoft-a, tako da je njihova zamena za Task Manager i zvanično podržana od kompanije iz Redmond-a. U pitanju je Process Explorer, besplatan program za Windows XP, Vista, 7, 8 i 10 i najbolji način da opišemo ovaj program je Task Manager na steroidima.

Kada koristite Process Explorer dobićete detaljne informacije o svakom procesu. Te informacije uključuju istoriju korišćenja procesora, RAM memorije, hard diska i internet mreže, cikluse procesora, vremensku liniju procesa itd.

Dve stvari koje nam su nam se najviše svidele kod Process Explorer-a su mogućnost skeniranja svakog procesa korišćenjem Virus Total-a i fenomenalna organizacija i prikaz podataka.

Virus Total je web sajt na kome možete da skenirate bilo koji fajl i proverite da li sadrži virus i to korišćenjem preko 70 antivirus programa, potpuno besplatno. Mogućnost da proverite proces u samo pak klikova, direktno iz programa je odlična opcija i može da uštedi dosta vremena.

Jedna od najvećih mana Windows-ovog Task Manager-a je komplikovan interfejs za pregledanje aktivnih procesa. Podaci su organizovani u listu, koja jedino može da se sortira po kolonama. Glavni problem je što jedan program može da pokrene više procesa i to sa različitim imenima, pa nije očigledno šta sve pripada jednom programu.

U Process Explorer-u podaci su odlično organizovani i snalaženje je veoma jednostavno. Korisnički interfejs deluje zastarelo, ali je pregledan i veoma funkcionalan. Za neke opcije ćete morati da “kopate” po menijima, ali s obzirom na sve funkcije koje nudi ovaj program, to je razumljivo.

Process Explorer je definitivno jedna od najboljih zamena za Windows Task Manager. Preporučujemo ga naprednim korisnicima, pošto za početnike, veliki broj opcija koje sadrži neće biti potrebne.

Da preuzmete Process Explorer kliknite OVDE.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8 i 10

Daphne

Daphne

Ako tražite jednostavnu alternativu za Windows Task Manager koja je laka za upotrebu i prilagođena početnicima, onda je Daphne za vas. Ovo je besplatan program za Windows XP, Vista, 7, 8 i 10 Iako korisnički interfejs izgleda zastarelo, funkcioniše savršeno i završava posao.

Budući da je u pitanju jednostavan program, namenjen početnicima, Daphne ima mnogo manje opcija od gore navedenog Process Explorer-a. Ipak, ima sve funkcije koje očekujemo od jednog menadžera zadataka, kao što su gašenje i ponovno pokretanje procesa, mogućnost traženja sumnjivih procesa, podešavanje afiniteta i prioriteta procesa itd.

Jedna od funkcija koja se veoma često koristi u Task Manager-u je gašenje procesa. Početnici često nisu sigurni da li je proces bezbedno ugasiti. Daphne nam ovde pomaže zato što nam daje čak četiri opcije za gašenje proces. Proces možete ugasiti “normalno”, samo ukoliko je bezbedno ugasiti ga (ovo je odlična opcija za početnike), zakazati njegovo gašenje u određeno vreme i postaviti zamku.

Postavljanje zamke je posebno interesantno. Zamka se postavlja tako što odredite uslove, koje kada neki proces zadovolji, on automatski biva ugašen. Možete, na primer, da postavite pravilo da se ugasi svaki proces koji zauzme preko 80% procesorske snage i kada se to dogodi, proces će biti ugašen.

Da preuzmete Daphne kliknite OVDE.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8 i 10

System Explorer

System Explorer

Odmah ćemo priznati, System Explorer je, po našem mišljenju, najbolja besplatna opcija za većinu korisnika i radi na Windows-u XP, Vista, 7, 8 i 10. Kao prvo, korisnički interfejs izgleda moderno i lepo. Organizacija podataka je kao u Process Explorer-u, što nam se veoma svidelo. Poseduje sve očekivane, ali i nekoliko naprednih funkcija.

Postoji opcija da skenirate sve procese i tako proverite da li imate neke, potencijalno, nepoželjne programe. Možete da otvorite detaljnu statistiku za svaki proces, a posebno je interesantan History tab u kome možete da vidite istoriju procesa.

Ovo je definitivno najbolja opcija za najveći broj korisnika. U prvi plan su istaknute sve najpotrebnije funkcije, pa nema previše petljanja po menijima. Uvid u statistiku procesa daje dovoljno podataka i za zahtevnije korisnike, mada oni najzahtevniji će ostati uskraćeni za neke opcije koje poseduje Process Explorer.

Da preuzmete System Explorer kliknite OVDE.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8 i 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *