VirusTotal – najbolji način da proverite da li je fajl zaražen virusom

VirusTotal – najbolji način da proverite da li je fajl zaražen virusom

Nedavno smo pisali o programu Winja koji koristi VirusTotal, online servis za skeniranje sumnjivih fajlova radi provere da li sadrže viruse, pa smo rešili da malo bolje pogledamo ovaj servis i vidimo njegove prednosti i mane.

VirusTotal je Google-ov websajt na koji korisnici mogu besplatno da upload-uju bilo koji fajl sa svog računara ili unesu URL adresu bilo kog web sajta i provere da li su fajl ili web adresa potencijalno opasni ili sadrže viruse. Na sajt možete da upload-ujete fajlove veličine do 650 MB ili ih pošaljete email-om, ali u ovom slučaju maksimalna veličina je 32 MB.

VirusTotal poseduje i aplikacije za Windows 7, 8, 10, Linux i macOS, koje možete preuzeti OVDE, kao i ekstenzije za browser-e Chrome, Firefox i Internet Explorer, koje možete preuzeti OVDE. Ove aplikacije pomažu korisnicima da lakše i brže provere fajlove zato šte ne moraju da odlaze na web sajt već to mogu uraditi direktno iz operativnog sistema, to jest iz ekstenzije browser-a.

Zašto je VirusTotal bolji od običnih antivirus programa?

VirusTotal koristi preko 70 anivirus programa pomoću kojih proverava fajl i daje vam najtačniju procenu da li je fajl zaražen virusom ili ne. Razlog zašto biste koristili ovaj servis, a ne običan antivirus program je zato što ovi programi mogu da pokažu lažne pozitivne rezultate ili možda još uvek nisu uneli virus u svoju bazu podataka pa ga neće prepoznati. U slučaju VirusTotal-a kvantitet je kvalitet.

VirusTotal web sajt

Pored ovoga, VirusTotal prosleđuje podatke skreniranih fajlova kompanijama koje razvijaju antivirus programe i tako im pomažu da brže i bolje unaprede svoje proizvode i pruže bolju zaštitu korisnicima.

Žalbe da VirusTotal pomaže hakerima

Nekoliko firmi koje se bave internet bezbednošću su izrazile svoju kritiku za VirusTotal zato što, kako kažu, hakerske grupe koriste baš ovaj servis da testiraju svoje viruse pre napada.

Oni se prema VirusTotal-u ponašaju kao prema alatki za otklanjanje grešaka. Ako jedan ili više skenera otkrije virus, hakeri dorađuju svoj kod dok ne sklizne ispod radara. Rekao je Brandon Dixon potpredsednik kompanije RiskIQ.

Pomalo ironično, ali u neku ruku i dokaz kvaliteta. Google je najavio protiv mere koje bi trebale da reše ovaj problem, od koji su neke već implementirane, a još njih je na putu.

Zaključak

VirusTotal je servis koji korisnicima daje najbolji uvid u sigurnost fajlova i pritom je potpuno besplatan. Zato što ne radi na vašem računaru, nego putem web sajta, otklanja jedan od najvećih problema antivirus programa, a to je usporavanje računara. Ukoliko sumnjate na neki fajl ili web sajt, predlažemo vam da ga proverite pomoću VirusTotal-a.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *