Winja – nindža za malware

Winja – nindža za malware

Plašite se virusa? Brinete da bi malware-i mogli da naštete vašem računaru? Budući da je bezbednost jedna od glavnih strepnji svih korisnika računara, nije ni čudo što je sve više alata koje pokušavaju da dopune zaštitu koju pružaju standardni antivirus programi.

U bitku za bezbednost, u pomoć nam stiže Winja, besplatan antimalware softver za Windows XP, Vista, 7, 8 i 10.

Šta je zapravo Winja?

Winja je program za skeniranje fajlova, task-ova ili rizičnih procesa, koji pruža dublju analizu procesa zahvaljujući naprednim alatima za hvatanje i uklanjanje malware-a. Međutim, ovo nije klasičan antimalware program. Ovaj alat ne funkcioniše kao programi na koje smo navikli, koji skeniraju fajlove u okviru sistema.

Winja uz pomoć VirusTotal-a, Google-ovog online servisa, posreduje u borbi sa malware-om. Ovaj program preusmerava sumnjive fajlove na pomenuti sajt. Na njemu se sumnjivi fajlovi pregledaju uz pomoć 70 različitih antimalware alata, da bi nakon toga korisniku bila prosleđena informacija o tome da li ima razloga za brigu ili ne.

Winja meni

Winja „iznutra“

Winja ne zauzima puno prostora na hard disk-u i nema instalaciju. Omogućava vam da učitavate nove fajlove na analizu pomoću prevlačenja. Osim što šalje fajlove na analizu, ovaj alat može da skenira URL adrese. To čini tako što preuzima datoteku i dodeljuje joj bezopasnu ekstenziju kako bi sprečio njeno izvršenje. Ova privremena datoteka se automatski briše nakon završetka analize.

Niz naprednih alata sa kojima Winja dolazi uključuju kompletan prikazivač procesa, koji prikazuje učitane module i otvorene fajlove, Windows Planer i Startup Manager, kao i program za upravljanje aktivnim procesima i to sve uredno prikazano na odvojenim karticama jednog prozora.

Winja skeniranje

Funkcionalnost

Na glavnoj radnoj površini nalaze se krupne ikonice koje upućuju na tip posla koji obavljaju. Prva opcija je Browse for File i služi za prosleđivanje sumnjivih fajlova VirusTotal-u na analizu. Druga kartica služi za praćenje započetih procesa. Download and Scan je odeljak u kome proveravate da li fajlovi koje želite da preuzmete sa interneta sadrže neku vrstu virusa. Qiuck Process Scan kartica prikazuje listu procesa, tako da je one koje ne želite da pokrenete potrebno odčekirati.

Zaključak

Sa interfejsom koji je očigledno inspirisan najnovijim trendovima, Winja je obećavajući skup alata protiv malware-a. Lakoća korišćenja, koja dolazi zajedno sa nizom moćnih funkcija garantuje sigurnost i zaštitu svima koji su navikli da koriste VirusTotal.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8 i 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *