Uputstvo za izmenu sadržaja PDF fajlova

Uputstvo za izmenu sadržaja PDF fajlova

PDF Logo

PDF (Portable Document Format) je otvoren standard za elektronske dokumente, napravljen od strane kompanije Adobe još 1990. godine. Razlikuje se od drugih formata za elektronska dokumenta zato što ne menja izlged u zavisnosti od platforme i softvera za pregledanje. Formatiranje, font, i sve ostalo u vezi ove vrste dokumenta ostaje isto. Zadržavanje potpuno istog izgleda dokumenta je s jedne strane velika prednost, ali sa druge strane može biti i problem, jer menjanje sadržaja (editovanje) PDF dokumenata nije ni malo lako niti jednostavno

PDF je format otvorenog koda i najpoznatiji PDF čitač je Adobe Acrobat reader, ali nije jedini. Postoje mnogo besplatnih programa za pregledanje PDF dokumenata, a naša prepruka je potpuno besplatni Foxit Reader. Postoji više različitih načina izmenu sadržaja PDF dokumenata, jedan njih je konvertovanje PDF dokumenta u Word dokument.

Kod ove vrste konvertovanja, problem nastaje jer se obično ne konvertuju kako treba sledeće stavke:

 1. PDF obeleživači (bookmarks);
 2. PDF tagovi;
 3. PDF sadržaj;
 4. PDF komentari;
 5. Tabele sa razmakom ćelija;
 6. Boja stranice i granice dokumenta;
 7. Audio, Video i PDF aktivni elementi;

Moguće je da dođe i do još nekih nedostataka prilikom konvertovanja iz PDF u Word koje nismo naveli, zato je konvertovanja iz PDF u Word manje preporučljivo.

Bitno je da znate da se iz PDF u Word najbolje prebacuju dokumenta koja su prvobitno pretvorena iz Word-a u PDF. Dokumenta koja su skenirana sa papira i pretvorena u PDF ili PDF dokumenta nastala od fotografija, imaju mnogo veću tendenciju da prilikom konvertovanja iz PDF-a u Word dođe do grešaka i odstupanja u izgledu sadržaja.

Ako vam je potreban brz i lak način da izmenite PDF dokument, a već ste upoznati sa nedostacima koji se mogu javiti prilikom prebacivanja iz PDF-a u Word, dokumenta možete brzo i lako konvertovati iz PDF u Word koristeći potpuno besplatni online PDF konvertor online2pdf.com.

Programi za izmene sadržaja PDF fajlova

PDFescape je besplatan program za pregledanje, menjanje i kreiranje PDF dokumenata. Veoma je pogodan za korišćenje jer nudi svojim korisnicima da pregledaju i menjaju sadržaj PDF dokumenata preko web browsera. Browser verzija nudi pogodan i lak način za pregled i izmenu PDF dokumenata, ali PDFescape nudi mnogo više svojim korisnicima sa desktop verzijom programa. U zavisnosti od vaših potreba za izmenu, od ubacivanja, brisanja i podvlačenja teksta, crtanja po stranici, dodavanja slika, linkova i teksta, ovaj program nudi razne vrste alata. Većina alata za izmenu sadržaja se nalazi pod opcijom „EDIT“. Svi alati su jednostavni za korišćenje i imaju slične funkcije kao i kod većine drugih programa ove namene.

PDFescape browser PDF editor

Ako je PDF dokument zaključan, pre bio kakvih izmena, morate prvo da ga otključate, možete probati PDFUnlock. PDFUnlock je browser-based softver, što znači da nije potrebno da ga preuzimate na vaš računar. Da bi ste otključali PDF dokument, možete ga otpremiti sa vašeg uređaja, a moguće je učitati ga i sa Dropbox-a ili Google Drive cloud-a. Nakon što izaberete fajl, sačekajte da se učita na sajt, a posle toga sve što je potrebno jeste da kliknete na dugme „UNLOCK“. Ovaj veb sajt je najjednostvaniji i najbrži način da otključate PDF dokument.

PDFUnlock veb sajt

SplitPDF je veb stranica za izvlačenje posebnih strana iz PDF dokumenata. Veoma je lako koristiti ovaj program koji radi u veb browseru, sve što treba da uradite jeste da izaberete željeni dokument i broj stranica koji želite da izdvojite iz dokumenta. Isto kao i kod PDFUnlock stranice, možete učitati vaš PDF dokument sa vašeg uređaja ili sa Dropbox-a ili Google Drive cloud-a. Nakon toga izaberite koje stranice želite da izdvojite i kliknite na „Split“.

SplitPDF veb sajt

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

4 Komentara

 • Tekst mi je u PDF u dve boje. Kako mogu plavu boju da prebacim u crnu.
  Hvala

 • Postovani!
  zanima me koji od besplatnih programa za zakljucavanje foldera ili skrivanje istih je kompaktibilan sa windows 10
  nekad sam koristio folder lock,ali ne znam da li je kompaktabilan sa windows 10.
  takodje me zanima u cemu je razlika izmedju html-a i adobe flash playera jer sam procitao negde da se flash player ukuida mislim 2020.

 • Poštovana Saro, softver koji bi smo Vam mi preporučili za poslovnu namenu za rad sa PDF dokumentima je Adobe Acrobat Pro. Licencu možete kupiti u kompaniji Canatlantic d.o.o. u Beogradu : canatlantic.com/prodaja/adobe-proizvodi

 • Postovani, recite mi gde mogu kupiti softver za kompletno korišćenje PDF dokumenata. Najvažnije mi je da mogu sama formirati stranice sa formama i unosa elemenata, sa zaštitom od editovanja i brisanja. Ako može u nekoj softverskoj kući u Beogradu, a ne elektronski online. Hvala unapred, Sara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *