Vectr – Grafički dizajn za početnike

Vectr – Grafički dizajn za početnike

Grafički dizajn je oblast kojom se tradicionalno bave uglavnom profesionalci. Izradu logoa, ikonica i drugih grafičkih rešenja bolje je prepustiti onima koji za to imaju, na prvom mestu talenat, a onda i tehničko znanje da ideju pretvore u stvarnost.

Ipak, ova izjava je u današnje vreme nije u potpunosti tačna. Svet je već više godina u digitalnom dobu i mnogi, koji se ne bave grafičkim dizajnom, često imaju potrebu da, na primer, dodaju tekst u sliku ili promene boju ikonice. Za ovakav posao, unajmiti dizajnera je besmisleno, to je nešto što većina korisnika može sama da uradi za nekoliko minuta, pod uslovom da imaju pravi alat.

Predstavljamo vam Vectr, besplatan program za grafički dizajn dostupan za Windows Vista, 7, 8, 10 i Linux, koji je namenjen početnicima.

Kako radi Vectr?

Vectr možete da koristite kao program koji instalirate na svoj računar, ali i online putem veb sajta. Kako god da odlučite da koristite program, prvo što treba da uradite je da se registrujete. U suprotnom određene opcije vam neće biti dostupne, na prvom mestu mogućnost da sačuvate svoj projekat.

Ovo možda deluje kao nepotrebno ograničenje koje je tu samo da bi vas nateralo da napravite nalog i sa tim se slažemo, ali ovim dobijate i neke pogodnosti koje su moguće samo kada ste registrovani, na primer, mogućnost čuvanja projekata u Cloud-u, gde će vam sve biti dostupno ma gde se našli.

Vectr

Vectr sadrži sve osnovne opcije za crtanje, kao što su olovka za slobodno crtanje, dodavanje i uređivanje teksta, podešavanje boja elemenata i pozadine, kao i mogućnost dodavanja različitih geometrijskih oblika. Međutim, kada su u pitanju napredne opcije, ovde ih nećete pronaći.

Glavni razlog za ovo je to što program pokušava da bude što jednostavniji za korišćenje početnicima i u tome je uspeo. Ideja nije da ovo bude jedno rešenje za sve izazove grafičkog dizajna, već da amaterima pomogne da brzo i lako urede ili dorade već postojeći dizajn. Program je neverovatno lak za korišćenje i ukoliko ste ikada koristili Paint, posle kraćeg upoznavanja sa interfejsom, sve alatke ćete znati da koristite.

Jedina zamerka koju imamo su reklame. Potpuno smo svesni da kompanija koja je napravila program mora da zaradi, a s obzirom da je program besplatan za korišćenje, reklame su jedan način za zaradu. Problem je u tome što je maltene petina radne površine rezervisana za reklame.

Ovo je po našem mišljenju previše. Kada radite u ovakvim programima, želite što više prostora za rad, zato dizajneri maltene uvek koriste dva ili više monitora. Smatramo da su autori programa mogli mnogo bolje da organizuju reklame da ne zauzimaju ovako ogroman prostor na ekranu.

Vectr je odličan program za početnike

Pored ozbiljne kritike zbog reklama, Vectr nam se svideo i preporučujemo ga kako početnicima, tako i svima kojima nisu potrebne sve opcije koje nude veći programi ove vrste.

Platforma:
Veb sajt, Windows Vista, 7, 8, 10 i Linux

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *