Windows 11 kako da se desnim klikom otvara ceo meni

Windows 11 kako da se desnim klikom otvara ceo meni

Nakon sad već dugog perioda vladavine Windows-a 10, korisnici Windows računara su konačno dobili novi operativni sistem, Windows 11. Novo izdanja Windows-a je dobilo određena vizuelna osveženja, sa Start menijem i trakom zadataka koji su sada na sredini ekrana, zaobljenim uglovima prozora i još mnogo toga. Kao jedna od velikih promena interfejsa na koji smo navikli, stigao je “unapređeni” kontekstualni meni, koji se otvatra desnim klikom. Međutim, u Windows-u 11, ovaj meni je mnogo siromašniji nego u Windows-u 10.

Windows 11 kontekstualni meni

Nekima se dopada ovaj minimalistički pristup, ali nama ne. Bez obzira što postoji opcija da se prikaže prošireni kontekstualni meni tako što ćete kliknuti na dugme „Prikaži više opcija“ na dnu ili koristeći prečicu na tastaturi Shift+F10. Smatramo da je to naporno, jer moramo da uradimo dodatni klik mišem svaki put kada nam zatreba pristup opcijama u proširenom meniju.

Ako ste slažete sa nama i želite da vratite stari kontekstualni meni desnim klikom na Windows 11, onda će vas ovo kratko uputstvo oduševiti. Microsoft ne nudi zvaničnu metodu za zamenu minimalističkog kontekstualnog menija desnim klikom, ali postoji jednostavno rešenje koje vam može omugućiti da se na desni klik otvara pun kontekstualni meni u operativnom sistemu Windows 11 bez korišćenja dodatnih programa.

Nema potrebe da menjate nijedan sistemski fajl, što znači da bi rešenje trebalo da radi čak i nakon instaliranja novih ažuriranja za Windows 11.

Klinite na “Start meni” dugme i u pretragu ukucajte “cmd”, otvorite Windows terminal klikom na “Command Prompt”. Ne morate da ga pokrećete kao administrator, pošto će zamena biti postavljena samo za trenutno ulogovanog korisnika.

Windows 11 pokretanje Windows terminala

Kopirajte i pastujte sledeću komandu u Windows Terminal, a zatim pritisnite Enter:

reg add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve

Ako je sve u redu, pojaviće se poruka „Operacija je uspešno završena“, kao slici ispod:

Windows 11 terminal desni klik komanda za prikaz punog menija

Zatvorite Windows terminal i restartujte računar da bi nova podešavanja počela da se primenjuju.

Pošto ste restartovali računar, sada kada kliknete desnim klikom, otvoriće vam se svaki put pun (prošireni) kontekstualni meni, kao na slici ispod:

Windows 11 desni klik pun kontekstualni meni

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *