4 najbolje besplatne Android i iOS aplikacije za prevođenje

4 najbolje besplatne Android i iOS aplikacije za prevođenje

Tehnologija za prevođenje stranih jezika pomoću računara je poslednjih godina napredovala impresivnom brzinom. Često je nemoguće sa sigurnošću reći da li je nešto preveo čovek ili program i ma koliko strašno ovo zvučalo, to je dobra stvar.

Aplikacija za prevođenje je verovatno jedna od najkorisnijih aplikacija koje možete da instalirate na svoj telefon. Ukoliko radite sa ljudima koji govore strani jezik ili volite da putujete, ovakva aplikacija je nezamenljiva.

Danas imamo mnogo odličnih aplikacija za prevođenje, a neke od njih su i besplatne. Pogledajte top listu, po našem mišljenju, 4 najbolje besplatne Android i iOS aplikacije za prevođenje.

Google Translate

Google Translate

Google Translate je bez sumnje najpopularnija besplatna aplikacija za prevođenje, dostupna za Android i iOS uređaje. Google Translate aplikacija koristi istu tehnologiju za prevođenje kao i istoimeni veb servis. Podržava prevođenje na preko 100 jezika kada vam je dostupan internet i preko 50 kada je koristite u offline režimu.

Glavni razlog zašto je ova aplikacija tako popularna je kvalitet prevoda. Google Translate koristi takozvani Neural Machine Translation Engine, što u prevodu znači da aplikacija analizira celu rečenicu, a ne samo pojedinačne reči i time na osnovu konteksta pruža prevod koji zvuči prirodno i u duhu jezika na koji se prevodi.

Opcija koja nam se posebno svidela je Word Lens. Pomoću ove opcije možete da uperite kameru na bilo koju površinu na kojoj se napisan tekst i aplikacija će taj tekst prevesti. Zgodna opcija prilikom putovanja za prevođenje znakova, restoranskih menija, flajera idr.

Korisnički interfejs je u klasičnom Google maniru minimalistički, pregledan i funkcionalan. Ukoliko ste koristili neku Google-ovu aplikaciju, bez problema ćete znati da koristite i ovu, posle kraćeg upoznavanja sa opcijama.

Platforma:
Android i iOS

Da preuzmete Google Translate za Android, kliknite OVDE.
Da preuzmete Google Translate za iOS, kliknite OVDE.

Microsoft Translator

Microsoft Translator

Microsoft Translator je besplatna aplikacija za prevođenje dostupna za Android i iOS uređaje, a podržava prevođenje na više od 60 jezika. Ono što izdvaja ovu aplikaciju je to što sadrži opciju za dopisivanje. Moguće je dopisivati se jedan na jedan ili u okviru grupe. Kada se dopisujete koristeći ovu aplikaciju, bez obzira da li je u pitanju dopisivanje jedan na jedan ili grupno, možete da podesite da se sve poruke koje dobijate prevode na vaš jezik, a vaše poruke da se prevode na jezik primalaca poruka. Odlična opcija, pogotovu kada koristite grupno dopisivanje sa mnogo ljudi koji govore različite jezike.

Aplikacija podržava unošenje teksta za prevođenje kucanjem, glasom i pomoću kamere. Svi načini unosa teksta rade dosta dobro i retko nam se dešavalo da naiđemo na grešku.

Jedna opcija koja nam se svidela je Phrasebooks (knjiga fraza). Pomoću ove opcije možete da koristite unapred pripremljene fraze, koje prevođenje sličnih tekstova čini bržim i lakšim. Takođe podržava prevođenje u offline režimu i ovde je, za sada, podržano 47 jezika.

Microsoft Translator je aplikacija koja radi dosta različitih stvari i radi ih sve sasvim solidno. Po kvalitetu i broju opcija, ovo je jedina aplikacija koja može ravnopravno da se meri sa Google Translate-om.

Platforma:
Android i iOS

Da preuzmete Microsoft Translator za Android, kliknite OVDE.
Da preuzmete Microsoft Translator za iOS, kliknite OVDE.

Yandex.Translate

Yandex.Translate

Yandex.Translate je besplatna aplikacija za prevođenje dostupna za Android i iOS. Rekli smo da je glavni razlog za popularnost Google Translate-a kvalitet prevoda, pa ako vam je ovo najbitnija karakteristika aplikacije za prevođenje, po našem mišljenju, Yandex.Translate je bolja opcija.

Aplikacija sadrži sve očekivane opcije kao što su prevođenje tekst sa slike, prevođenje glasovnih poruka i čuvanje prevedenog teksta, ali i neke opcije koje ne viđamo tako često. Među njima su rečnik koji možete da koristite offline, kao i prevođenje celih veb stranica. Podržava prevode za preko 90 jezika.

Ipak, prava snaga aplikacije leži u prevođenju dužeg teksta. Način na koji Yandex.Translate prevodi tekst je tako prirodan da često stvara iluziju da je čovek, a ne mašina prevela tekst. Ovo ponekad može i da šteti prevodu, posebno kada je u pitanju kraći tekst ili, tekst sa flajera ili naslov romana. Aplikacija će pokušati da da kontekst tekstu koji nema kontekst, nego ga treba prevesti bukvalno, kako je napisan.

Platforma:
Android i iOS

Da preuzmete Yandex.Translate za Android, kliknite OVDE.
Da preuzmete Yandex.Translate za iOS, kliknite OVDE.

SayHi

SayHi

SayHi je najjednostavnija aplikacija na našoj listi. U pitanju je besplatna aplikacija za Android i iOS koja se koristi za prevođenje konverzacije uživo.

Zamislite da ste, recimo, na aerodromu u zemlji čiji jezik ne govorite. Ukoliko vam je potrebno da razgovarate sa carinikom, sve što treba uradite je da uključite aplikaciju, izgovorite ono što želite da prevedete, a aplikacija će prevesti i izgovoriti ono što je prevedeno. Na ovaj način možete voditi razgovor sa osobom čiji jezik ne govorite.

Korišćenje je izuzetno jednostavno. Odaberete jezik koji govorite i jezik na koji prevodite, pritisnete dugme za početak snimanja i izgovorite ono što želite da bude prevedeno. Glavni problem je mala podrška za glasovno prepoznavanje jezika, tako da mnogi neće moći da koristi ovu funkciju. Srpski jezik, na žalost, nije podržan. Međutim, hrvatski je podržan i kada je podešena na hrvatski, aplikacija savršeno prepoznaje i srpski. 🙂

Platforma:
Android i iOS

Da preuzmete SayHi za Android, kliknite OVDE.
Da preuzmete SayHi za iOS, kliknite OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (4 ocena, prosečno: 3,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *