Canva – grafički dizajn za početnike

Canva – grafički dizajn za početnike

Programa za dizajniranje zaista ima puno. Ukoliko se već bavite dizajnom, sigurno ste već isprobali dosta različitih opcija. Mi smo se pozabavili Canva-om, besplatnim programom za Windows 7, 8, 10 i macOS.

Kako funkcioniše Canva

Canva postoji u dva oblika – kao online program koji radi u browser-u i klasičan program za Windows i macOS. Online opcija se češće koristi jer je puna funkcionalnosti i veoma jednostavna za korišćenje. Prilikom ulaska u program otvoriće se meni sa više opcija. U okviru ovog menija možete odabrati već gotove šablone. Postoji opcija odabira slike za Facebook ili Instagram post ili story, poster, vizitkartu i druga grafička rešenja. Kada budete završili sa dizajniranjem, Canva će je download-ovati u prilagođenoj rezoluciji.

Canva sabloni

Šta sve može Canva?

Korisnički interfejs je veoma lak za upravljanje. Naime, meni sadrži sedam osnovnih opcija: šabloni, otpremanje, fotografije, elementi, tekst, video zapisi i pozadine. Sledi opis opcija.

  • U delu sa šablonima možete odabrati između gotovih šablona. Kada uvezete jedan šablon, sve elemente koji su na njemu, možete menjati i prilagoditi vašem ukusu.
  • U meniju otpremanje uvozite vaše datoteke iz računara.
  • Elementi predstavljaju vektorske sličice sa raznovrsnim simbolima, oblicima i crtežima.
  • Za unos teksta ponuđeno je sasvim dovoljno stilova i boja fonta, a možete menjati i veličinu slova.
  • Kada su video zapisi u pitanju, na raspolaganju su vam klipovi u trajanju do jednog minuta. Uređuju se na isti način kao i prethodno opisani elementi. Oni se moraju čuvati u MP4 formatu.
  • Pozadine se dodaju kao i druga grafička rešenja, klikom na izabranu pozadinu ili prevlačenjem na radnu površinu. Na raspolaganju vam je veliki izbor pozadina.

Canva elementi

Jedna funkcionalnost koja nam se posebno dopala je mreža za poravnanje elemenata, koja vam automatski centrira element u odnosu na druge elemente. Ukoliko ne želite da koristite ovu opciju, ona vas neće previše ometati u radu.

Čuvanje i skidanje slika

Slike koje ste dizajnirali možete download-ovati u PNG, JPG, PDF i MP4 formatu. U besplatnoj verziji ne možete da birate kvalitet sadržaja koji skidate. Deljenje slika je moguće preko e-mail-a, Facebook-a, Twittera, pa čak i preko Google Drive-a i Dropbox-a.

Jedna vrlo zgodna opcija, ukoliko svakodnevno koristite ovaj program, jeste pamćenje sadržaja. Ukoliko ste osmislili neko grafičko rešenje i download-ovali ga na računar, prikazaće vam se sledeći put prilikom logovanja u Canvu. Ovo je izvrsna mogućnost ako svakodnevno radite sa istim šablonima na kojima menjate samo tekst. Jedino što vam je potrebno za korišćenje ove mogućnosti, jeste da budete prijavljeni na svoj nalog.

Zaključak

Postoji besplatna i plaćena verzija ovog programa, koja nudi veći izbor gotovih sadržaja. Ipak, besplatna verzija je za prosečne korisnike sasvim dovoljna. Kada u obzir uzmemo sve mogućnosti koje Canva nudi, uz malo vremena i truda, možete praviti profesionalne vizuale.

Platforma:

Windows 7, 8, 10, macOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *