Omnivore – alat za organizovanje dokumenata i odloženo čitanje

Omnivore – alat za organizovanje dokumenata i odloženo čitanje

Omnivore je besplatna aplikacija za upravljanje informacijama i odloženo čitanje (čitanje kasnije). Postoji u verzijama za Android, iOS i kao ekstenzija za veb pregledače: Chrome, Safari, Firefox i Edge.

Čemu služi i kako funkcioniše Omnivore?

Omnivore na engleskom znači svaštojed (grupa životinja koje se hrane i biljkama i mesom, a u nju spadaju ljudi, medvedi i svinje.) Da bi koristili ovu aplikaciju prvo je potrebno da otvorite nalog, po uobičajenoj proceduri. Omnivore ima četiri osnovne funkcije, koje ćemo sada prikazati.

Prva funkcija je čuvanje. Omnivore ne čuva fajlove, već linkove. Kada sačuvate neki link on dolazi u Inbox, koji je deo Biblioteke. Biblioteka je centralno mesto ove aplikacije. Poreklo sačuvanog može biti različito: veb pregledači, email, mobilni uređaji, vesti na koje ste pretplaćeni preko email-a, PDF fajlovi i sama Omnivore Biblioteka. Sada vam je jasno zašto ova aplikacija nosi takvo ime.

Druga važna funkcija je čitanje. Nju otvarate tako što kliknete na bilo koji link u Biblioteci. Sama aplikacija tako formatira dokumente da su pogodni za čitanje. Izbačene su reklame i druge nepotrebne stvari. Akcenat je na samom tekstu. Dok ste u ovom modu za čitanje možete menjati veličinu slova, dodavati beleške, naglašavati tekst i pratiti dokle ste stigli u čitanju nekog dokumenta.

Treća funkcija ove aplikacije je organizacija. Biblioteka prikazuje sve linkove koji su sačuvani. Da bi se među njima snašli i pronašli ono što želite da čitate možete da arhivirate neke dokumente, da im dodeljujete oznake (tagove), da ih pretražujete i da u toj pretrazi primenjujete filtere.

Četvrta funkcija, integracija znači da se Omnivore povezuje sa bazama znanja i sa aplikacijama za beleške, kao što je Evernote. Više informacija o čuvanju, čitanju, organizovanju i integraciji možete naći u samoj Biblioteci u članku Getting Started with Omnivore.

Omnivore - Inbox

Glavna prednost ove aplikacije su tagovi. To su reči ili fraze koje sami dodeljujete pojedinim dokumentima i koje smisleno ukazuju na kategorije kojima sadržaj pripada. Tagove možete da primenjujete kao filtere, kada tražite neki dokument. Za to postoji mala, jednostavna i veoma korisna sintaksa. Na primer: Oznaka: “Sport” pronalazi sve dokumente kojima ste dodelili taj tag. Oznake: “Sport”, “Zabava” nalazi sve dokumente kojima ste dodelili tag “Sport” ili tag “Zabava”. Oznake: “Sport” “Hobi” nalazi dokumente kojima su dodeljena oba navedena taga. Oznake: “Sport” -”Fudbal” daje dokumente koji imaju prvi “Sport”, ali nemaju drugi tag (“Fudbal”). Detaljnije informacije o tagovima možete pročitati u Organize your Omnivore library with labels.

Pretraživanje je organizovano po ključnim rečima, oznakama, datumima itd. Ugrađen je OCR modul, pa je pretraživanje izvodljivo i u slikama ili PDF-ovima. Na osnovu materijala koji korisnik unosi aplikacija vam preporučuje dodatne sadržaje. Omnivore vam pomaže pri organizaciji tekstova tako što koristi inteligentne algoritme za grupisanje sadržaja.

Korisničko okruženje je prilagodljivo. Korisnici kontrolišu ko može da pristupa određenim sadržajima. Informacije koje unosite u Omnivore mogu biti zaštićene šiframa. Kada nešto pročitate, stavljate ga u Arhivu. Tako se smanjuje gužva u Inbox-u, a dokument ostaje trajno sačuvan. Moguće je deljenje istih sadržaja među više korisnika, što je dobro za rad na projektima. U tom slučaju se formiraju i zajednički tagovi.

Da li je Omnivore za vas?

Koliko stotina puta vam se desilo da ste naišli na neki tekst, koji smatrate značajnim, ali niste u tom trenutku imali vremena da mu se posvetite. Zato ste napravili obeleživač (bookmark) ili sačuvali stranicu u nekom folderu. Uskoro ste bili pretrpani i obeleživačima i fajlovima i više niste mogli da pronađete ono što ste želeli da pročitate.

Omnivore je pokušaj da mnoštvo informacija koje na internetu srećete svakodnevno, organizujete brzo i dobro, kako bi ih kasnije lako pronašli i pročitali. To je zapravo aplikacija za upravljanje informacijama. Omnivore sve informacije objedinjuje na jednom mestu. Ne morate više prelaziti iz aplikacije u aplikaciju da bi nešto pročitali. To mogu biti članci, beleške ili e-knjige, RSS feed-ovi. Čini nam se da je ova aplikacija posebno upotrebljiva na mobilnim platformama, jer dozvoljava čitanje tekstova u svakom trenutku i oslobađa uređaj od korišćenja mnogobrojnih drugih aplikacija koje su potrebne da bi se otvorili različiti formati dokumenata. Omnivore naročito može biti interesantan novinarima, studentima, istraživačima i svim ostalim koji imaju potrebe da konzumiraju velike količine informacija.

Provodimo sate dnevno na Instagramu, Twitter-u, Facebook-u ili nekoj aplikaciji koja skuplja vesti. Tolika ima sadržaja da se ničemu ne posvećujemo, već sve to “prelećemo”. Autor aplikacije čak pominje istraživanja iz kojih se vidi da je sada sve više onih sa ADHD dijagnozom zato što neprekidno “skaču” sa jednog sadržaja na drugi i tako gube koncentraciju. Omnivore sve drži na jednom mestu. Pomaže vam da organizacijom sadržaja i vi postanete organizovaniji i koncentrisaniji.

Dugme Download ispod je link za Android verziju programa. Link za iOS se nalazi OVDE. Omnivore veb sajtu možete pristupiti OVDE.

Platforma:
Android, iOS i kao veb sajt (radi na svim operativnim sistemima)

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *