Popularni programi koje treba koristiti oprezno ili preći na alternative

Popularni programi koje treba koristiti oprezno ili preći na alternative

U svakoj kategoriji programa imamo one koji su popularni i koje većina nas koristi već godinama. Koliko često zastanemo i zapitamo se da li su ovi programi bezbedni i da li postoje manje poznate alternative koje posao obavljaju brže i bolje? Na žalosti, iz ličnog iskustva znamo, da je odgovor, maltene nikad.

Zato smo napravili listu popularnih programa koje treba koristiti oprezno ili preći na alternative. Mnogi problemi koje ćemo opisati u ovim programima su deo prošlosti i danas više ne postoje. Međutim, treba imati u vidu da su kompanije koje stoje iza ovih programa bile spremne da naruše bezbednost i iskustvo svojih korisnika samo da bi zaradile. Imajući u vidu da su u pitanju neki od najpopularnijih programa, to ovo čini još gorim, zato što kompanije nisu bile primorane da ovo urade da bi preživele, već je u pitanju čista pohlepa.

Zoom

Zoom

Zoom je besplatan program za video konferencije, online video sastanke, online časove itd., dostupan za Windows 7, 8, 10, macOS, Linux, Android i iOS. Tokom pandemije Korona virusa postao je jedan od najpopularnijih programa ove vrste.

Ubrzo pošto je doživeo ovako neverovatan uspeh pojavili su se izveštaji o nedostatku mera bezbednosti unutar programa, koji su doveli do toga da hakeri sa lakoćom mogu da se uključe u video konferencije, a zato što se ovo tako često dešavalo dobilo je ime Zoombombing. Danas je ovo najvećim delom ispravljeno, ali se slučajevi Zoombombing-a i dalje dešavaju, do duše veoma retko.

Pored ovoga, pojavili su se izveštaji o tajnom serveru koji je instaliran na milione računara koji koriste macOS i koji je omogućavao uključivanje web kamere bez odobrenja vlasnika računara. Kompanija dugo nije želela da da komentar o ovome što je samo potvrdilo sumnje korisnika.

Da stvar dube još gora, na Dark Web-u se pojavila aukcija od oko pola miliona korisničkih imena i lozinki korisnika Zoom-a, a kompanije je ovu informaciju pokušala da sakrije. Na žalost tu nije kraj. Takođe je došlo i do “curenja” korisničkih email adresa i fotografija, a kompanija je i ovo pokušala da sakrije.

Bezbednosni problemi unutar programa su danas najvećim delom ispravljeni, ali nemaran odnos kompanije prema privatnim informacijama korisnika i njihova spremnost da tu informaciju sakriju samo da bi zaštitili svoj profit je nešto što ne možemo da oprostimo. U ovoj kategoriji programa postoje kvalitetne alternative, tako da nije problem pronaći adekvatnu zamenu.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, macOS, Linux, Android i iOS

CCleaner

CCleaner

CCleaner je besplatan program za optimizaciju Windows operativnih sistema, uklanjanje privatnih podataka i čišćenje nepotrebnih fajlova, dostupan za Windows XP, Vista, 7, 8, 10 i 11. Ovo je jedan od najstarijih programa ove vrste i jedan od najpopularnijih.

Do promene je došlo 2017. godine kada je program prodat kompaniji Avast. Ubrzo posle ovoga CCleaner je počeo da instalira Avast antivirus bez odobrenja korisnika i ovo se nije promenilo sve dok pritisak javnosti nije naterao kompaniju da ovo ispravi. CCleaner, tokom instalacije i dalje ima opcija da instalirate Avast antivirus, a ovo morate sami da isključite ili će ovaj bloatware biti instaliran na vaš računar.

Takođe, u CCleaner-u postoji modul za prikupljanje podataka korisnika. Problem je nastao kada je u verziji 5.45 nestala opcija kojom ovo možete da isključite. Kada se ovo pročulo, opcija je vraćena, ali je i dalje po fabričkim podešavanjima ona uključena, a program ni na koji način o tome ne obaveštava korisnike.

Nemar kompanije je dodatno došao do izražaja kada su serveri kompanije bili hakovani, a u instalaciju CCleaner je dodat malware i o čemu kompanije nije znala niša sve dok korisnici sami nisu ovo otkrili.

Sve ovo samo pokazuje koliko poštovanja CCleaner ima prema svojim korisnicima i koliko su spremni da naštete njihovim računarima i privatnosti, samo da bi zaradili. Pošto je i ovo popularna kategorija programa, imamo ogroman broj alternativa koje poštuju svoje korisnike i rade sasvim solidno. Sa CCleaner-om samo je pitanje vremena kada će se ponovo desiti nešto što će dovesti do novih problema.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8, 10 i 11

uTorrent

uTorrent

uTorrent je popularan program za deljenje terrent fajlova putem interneta, dostupan za Windows 7, 8 i 10. Nastao je davne 2005. godine i dugo bio najbolji program ove vrste.

Prvi problem, koji nekima možda neće smetati, su reklame. uTorrnet je reklame “ugurao” svaki slobodan kutak svog korisničkog interfejsa, a tamo gde nije bilo mesta, kompanija ga je napravila tako što je uništila lep i praktičan dizajn koji je ovaj program nekada imao.

Ipak, najveći problem je činjenica da je uTorrnet na računare svojih korisnika, bez njihovo odobrenja i znanja, instalirao program za rudarenje kriptovaluta. Ovaj program je radio u pozadini, koristio resurse računara i time ga usporavao, a kompaniji zarađivao novac. Danas je ovo deo prošlosti, ali je ovaj prestup toliko veliki da ga nikako ne možemo oprostiti.

Na žalost, ovo nije kraj kritikama. Danas mnogi korisnici prijavljuju da uTorrnet radi izuzetno nestabilno i primetno sporije nego kada koristimo druge programe za preuzimanje torrent-a. Na internetu ćete pronaći gomilu postova o tome kako da ove probleme rešite, ali zašto bi ste se mučili kada imamo programe, kao što je qBittorrent, koji rade savršeno, nemaju reklama i koji su bez tamne prošlosti kao ovaj, nekada veliki, program.

Platforma:
Windows 7, 8 i 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *