Scribus

Scribus

Scribus je besplatan program za pripremu za štampu. Pomoću ovog programa možete raditi kompletnu pripremu za štampu za kompleksne magazine, knjige, plakate, postere itd. Ne postoji kombinacija teksta i slika koju Scribus ne može sa lakoćom da postigne.

Program je objavljen pod GNU General Public licencom v2, što znači da je u potpunosti besplatan za ličnu i poslovnu upotrebu.

Scribus podržava rad sa većinom poznatih bitmap formata, kao što su: TIFF, JPEG i Adobe Photoshop(PSD). Vektorska grafika je takođe podržana i importovani fajl može biti može biti direktno otvoren za izmene.

Lista podržanih formata je zaista duga, a neki od njih su: Encapsulated PostScript(EPS), SVG, Adobe Illustrator(AI) i Xfig. Profesionalna podešavanja uključuju CMYK paletu boja, i rad sa ICC-om(International Color Consortium).

Program nudi opciju da krajni rezultat eksportujete u PDF visoke rezolucije, koji kasnije možete sa lakoćom odštampati. PDF podrška ukjlučuje: transparenciju, enkripciju, interaktivna PDF polja, anotacije(beleške) i bookmarks(linkovani sadržaj).

Scribus vam nudi opciju da direktno importujete fajlove OpenOffice-a, kao i Microsoft Office-a, PDB (Palm OS) i HTML formate(iako ovde postoje neka ograničenja).

Korisnički intefejs programa je dosta sličan Adobe Illustratoru, pa ako ste veće radili u ovom programu, lako će te se navići na Srcibus. Ako ste početnik u ovoj oblasti, u početku će vam sve biti konfuzno, ali Scribus je toliko moćna alatka, da vredi da odvojite vreme i savladate njegovu upotrebu. Scribus online help će pomoći svakome da reši bilo koju nedoumicu u vezi ovog programa.

Scribus je moćan besplatan alat za pripremu za štampu i slobodno možemo reći da se odlično nosi sa skupim komercijalnim programima iz ove oblasti, kao što su: Adobe PageMaker, PagePlus, QuarkXPress ili Adobe InDesign.

Sistemska zahtevnost:

Windows 2000/XP/Vista/Windows 7/Windows 10

Napomena: ovo je verzija Scribus-a za 32-bit Windows, verziju za 64-bit i za sve ostale operativne sisteme(Linux, Mac OS) možete skinuti OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (4 ocena, prosečno: 4,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Ako vam se dopao ovaj članak, možda će vam se svideti i...

2 Komentara

  • Da li taj program može raditi i na windows 8,1 ?

  • Program je jednostavniji od Quark X-Pressa i In Designa a ima svu funkcionalnost. Sviđa mi se što je intuitivan kao Quark, odnosno, što radi upravo onako kako korisnik i pretpostavlja da bi trebao raditi što se često za In Design ne može reći. Gotovo da se i ne mora učiti. A još je i besplatan. U današnje vrijeme kada više nije problem izvesti rezultat ta jednostavnost je i dovoljna. Naši znakovi su podržani, uvoz iz Worda također.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *