Scribus

Scribus

Scribus je besplatan program za pripremu za štampu. Pomoću ovog programa možete raditi kompletnu pripremu za štampu za kompleksne magazine, knjige, plakate, postere itd. Ne postoji kombinacija teksta i slika koju Scribus ne može sa lakoćom da postigne.

Program je objavljen pod GNU General Public licencom v2, što znači da je u potpunosti besplatan za ličnu i poslovnu upotrebu.

Scribus podržava rad sa većinom poznatih bitmap formata, kao što su: TIFF, JPEG i Adobe Photoshop(PSD). Vektorska grafika je takođe podržana i importovani fajl može biti može biti direktno otvoren za izmene.

Lista podržanih formata je zaista duga, a neki od njih su: Encapsulated PostScript(EPS), SVG, Adobe Illustrator(AI) i Xfig. Profesionalna podešavanja uključuju CMYK paletu boja, i rad sa ICC-om(International Color Consortium).

Program nudi opciju da krajni rezultat eksportujete u PDF visoke rezolucije, koji kasnije možete sa lakoćom odštampati. PDF podrška ukjlučuje: transparenciju, enkripciju, interaktivna PDF polja, anotacije(beleške) i bookmarks(linkovani sadržaj).

Scribus vam nudi opciju da direktno importujete fajlove OpenOffice-a, kao i Microsoft Office-a, PDB (Palm OS) i HTML formate(iako ovde postoje neka ograničenja).

Korisnički intefejs programa je dosta sličan Adobe Illustratoru, pa ako ste veće radili u ovom programu, lako će te se navići na Srcibus. Ako ste početnik u ovoj oblasti, u početku će vam sve biti konfuzno, ali Scribus je toliko moćna alatka, da vredi da odvojite vreme i savladate njegovu upotrebu. Scribus online help će pomoći svakome da reši bilo koju nedoumicu u vezi ovog programa.

Scribus je moćan besplatan alat za pripremu za štampu i slobodno možemo reći da se odlično nosi sa skupim komercijalnim programima iz ove oblasti, kao što su: Adobe PageMaker, PagePlus, QuarkXPress ili Adobe InDesign.

Sistemska zahtevnost:

Windows 2000/XP/Vista/Windows 7/Windows 10

Napomena: ovo je verzija Scribus-a za 32-bit Windows, verziju za 64-bit i za sve ostale operativne sisteme(Linux, Mac OS) možete skinuti OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (4 ocena, prosečno: 4,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

2 Komentara

  • Da li taj program može raditi i na windows 8,1 ?

  • Program je jednostavniji od Quark X-Pressa i In Designa a ima svu funkcionalnost. Sviđa mi se što je intuitivan kao Quark, odnosno, što radi upravo onako kako korisnik i pretpostavlja da bi trebao raditi što se često za In Design ne može reći. Gotovo da se i ne mora učiti. A još je i besplatan. U današnje vrijeme kada više nije problem izvesti rezultat ta jednostavnost je i dovoljna. Naši znakovi su podržani, uvoz iz Worda također.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *