Stellarium

Stellarium

Stellarium

Stellarium je besplatan program, otvorenog koda, za proučavanje zvezdanog neba u trodimenzionalnom prikazu.

Predstavlja softverski planetarijum koji se može koristi kao pomoćni alat pri posmatranju neba durbinom, teleskopom ili golim okom, ali i za samostalno virtuelno istraživanje dubina svemira.

Pored verzije za Windows okruženje, program postoji za Mac OS X i Linux platforme, a mogu se pronaći i nezavisne verzije za mobilne uređaje.

Program dolazi sa bazom podataka koja uključuje više od 600,000 nebeskih tela iz osnovnog zvezdanog kataloga, a naknadno se može uneti prošireni katalog koji uključuju više od 210 miliona objekata. Sadrži podatke o planetama, satelitima, zvezdama, sazvežđima, maglinama, Mlečnom putu itd.

Poseduje intuitivan korisnički Interfejs. Neke od karakteristika koje ga odlikuju su: vizualizacija zvezdanog neba preko celog ekrana, kontrola pomoću miša i tastature (pomeranje, rotiranje, uvećanje i umanjivanje), vremenska kontrola, kontrola teleskopa, pomoćne linija (polarna i ekvatorijalna mreža), višejezični režim itd.

Stellarium je veoma interesantan program za proučavanje zvezdanog neba. Svim korisnicima koji žele da saznaju više informacija o pojedinim zvezdama, sazvežđima i drugim nebeskim objektima toplo preporučujemo da isprobaju ovaj program.

Sistemska zahtevnost:

Windows – sve verzije, Mac OS X, Linux

Napomena: U linku za preuzimanje, nalazi se verzija Stellarium za Windows, da preuzmete verziju za Linux ili Mac OS X kliknite na neku od predloženih opcija:

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (7 ocena, prosečno: 4,29 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *