Transmission – stari dobri torrent klijent

Transmission – stari dobri torrent klijent

Sloboda je čudna stvar: pretvara se u svoju suprotnost onog trenutka kada se pronađe ili osvoji. A zatim se ponovo javlja kao nada u novom obliku. Tako je uvek bilo. Internet je jedan od novijih primera. Od Velike šanse da donese znanje svim ljudima do Velikog brata putovanje nije dugo trajalo. Priča o Bittorrentima, torrentima i njihovim klijentima je još jedan pokušaj dosezanja slobode u okviru velike priče o Internetu.

U ovom postu se nećemo baviti prethodno navedenim pojmovima pošto smo to već uradili postu: Šta su torrent-i?. Sada vam predstavljamo jedan torrent klijent, koji po našem mišljenju, još uvek vodi borbu za mrvice slobode.

Šta je Transmission?

Transmision je besplatan i open-source torrent klijent. Napravili su ga volonteri i to prvu verziju je još 2005 godine. Autori kažu da za razliku od nekih drugih BitTorrent programa Transmission ne “igra igre sa korisnicima” kako bi zaradio pare. U korisničkom interfejsu nema reklama. Ne postoje nikakve dodatne opcije za koje mora da se plati. Korisnici se ne prate kolačićima, ni na drugi način. Sajt i forum nemaju nikakve dodatne reklame i analitike. Autori ističu da su ponosni su što ih je Ubuntu uzeo kao podrazumevani torrent klijent.

Transmission postoji za najzastupljenije desktop operativne sisteme: Windows, Linux i macOS. Funkcioniše i na različitim NAS (Network Attached Storage) i Embedded sistemima. Može da radi i u veb interfejsu. Takođe može daljinski raditi na drugim kompjuterima koji imaju instaliran Transmission klijent. Pri tome koristi RPC (Remote Procedure Call) za izvršavanje Transmission naredbi na klijentu. Na Play Store se mogu naći alati za daljinsku kontrolu Transmission klijenta pomoću Android telefona. Dodatke koji proširuju mogućnosti programa možete pronaći na AddOns stranici matičnog sajta.

Transmission - interfejs

Korisničko okruženje je jednostavno i pregledno. U menijima nema puno opcija, ali sve što je važno tu se nalazi. Ako ste radili sa drugim torrent klijentima kao što je µTorrent ili qBittorrent odmah će vam sve biti jasno. Memorijska potrošnja je relativno mala. Zato je dobar za rad u pozadini, dok obavljate neki drugi posao na kompjuteru. Nisu primećena usporenja ili prekidi u radu. Normalno, brzina preuzimanja primarno zavisi od brzine vaše internet mreže i broja seeder-a (seeder je korisnik koji je preuzeo fajlove koje i vi želite i sada ih deli sa drugima).

Ako volite jednostavnost, pouzdanost i bezbednost Transmission bi mogao da bude vaš izbor za preuzimanje fajlova putem Bittorrent protokola.

Platforma:
Windows, Linux, macOS, veb

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *