EquatIO – matematika nikada nije bila lakša

EquatIO – matematika nikada nije bila lakša

Opšte je poznato da matematika spada u jedan od najlakših i najomiljenijih predmeta u školi. Zbog toga, skoro je nečuveno da đaci uzimaju dodatne časove iz predmeta koji je tako lak kao što je laka matematika. Pomagala poput digitrona su potpuno beskorisna i moramo se zapitati zašto je neko gubio vreme i novac praveći ovaj uređaj.

Ukoliko se slažete sa ovom izjavom, kao prvo, blago vama i imate naše divljenje i poštovanje. Ukoliko nju, ipak, prepoznajete kao šalu, onda, kao i mi, pripadate većoj grupi ljudi kojoj ova naučna delatnost ledi krv u žilama.

Bilo kojoj grupi da pripadate, kvalitetan alat za rešavanje matematičkih problema je uvek dobrodošao. Predstavljamo vam EquatIO, besplatni program za Windows 7, 8, 10 i macOS, kao i plugin za Google Chrome.

Kako radi EquatIO?

Kada download-ujete i instalirate EquatIO, program će tražiti da se ulogujete. Pomalo je čudno to što ne postoji opcija da napravite novi nalog, već se morate ulogovati koristeći već postojeći Google, Microsoft, Twitter, Facebook ili Linkedin nalog. Kada se ulogujete u donjem delu ekrana, odmah iznad Taskbar-a (trake sa zadacima) pojaviće se meni programa.

EquatIO je program za rešavanje matematičkih problema, pa je pitanje, kako uneti formulu u program. Ovo se može uraditi na tri načina. Prvi je pomoću tastature, korišćenjem Equation Editor-a. Pored matematičkih znakova koji se nalaze na tastaturi, mogu se upisati stepeni, koreni, razlomci, integrali i sve ostale matematičke operacije.

Drugi i po našem mišljenju lakši način je da rukom, to jest mišem, ispišete formulu. Upisivanje formule je kao kada crtate u Paint-u, a program je dovoljno pametan da će bez greške prepoznati ono što ste napisali.

EquatIO upisivanje formule

Treći način je da skenirate formulu ukoliko se ona nalazi u tekstualnom dokumentu, na slici ili na web stranici. Ukoliko koristite plugin za Chrome postoji i opcija da se automatski detektuju sve matematičke formule na web stranici, pa je dovoljno samo da kliknete na formulu i ona će biti upisana u program.

Kada je matematička formula upisana u program, tada dolazi ono glavno, rešavanje zadatka. EquatIO će rešiti zadatak i prikazati postupak koji je korišćen. Ukoliko je u pitanju funkcija, na ekranu će se prikazati i grafik. Takođe postoje i opcije da zapišete belešku, formirate tabelu koja je povezana sa funkcijom, kao i da sve ovo iskopirate u Word, Excel i Google Docs.

EquatIO grafikon

Zaključak

EquatIO je fenomenalan program. Korisnički interfejs je moderan, pregledan i lak za korišćenje, a program radi brzo i bez greške. Odličan je za učenike, studente, profesore i sve one koji vole matematiku ili je ne vole, ali su primorani da je koriste na poslu.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, macOS i plugin za Google Chrome

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *