Inkscape

Ažurirano: oktobar 9th, 2023
Inkscape

Inkscape je open source grafički vektor editor program sa mogućnostima programa kao što su Ilustrator, Freehand, CorelDraw ili Xara X. Program koristi W3C standard Scalable Vector Graphics (SVG) format.

Podržane SVG opcije uključuju oblike, putanje, tekst, markere, klonove, alpha blending, transformacije, gradijente, paterne i grupisanja. Inkscape takođe podržava Creative Commons meta-podatke, editovanje nodova, slojeva, složene operacije sa putanjama, bitmap tracing, text-on-path, flowed text i direktno editovanje XML-a.

Program omogućava importovanje formata kao što su JPEG, PNG, TIFF, i drugi, a sposoban je da eksportuje u PNG format, kao i u više različitih vektorskih formata.

Kako kažu tvorci ovog programa, glavni cilj prilikom kreiranja Inkscape-a im je bio da naprave moćan i praktičan alat za crtanje u potpunosti usklađen sa XML, SVG i CSS standardima. Iza razvoja programa stoji velika i dobro organizovana open source zajednica programera, koji konstatno rade na usavršavanju i nadogradnji programa.

Za one koji planiraju da koriste Inkscape kao zamenu za CorelDRAW, sa ovim programom se može obaviti pristojan posao, ali imajte na umu da će vam trebati dosta vremena da se naviknete na korisnički interfejs koji i nije baš user-friendly.

Ali ako pogledate cenu CorelDRAW-a, koja je prilično visoka, a sa druge stane, Inkscape je poptpuno besplatan, svakako da vam se isplati da utrošite malo vremena i naučite da radite sa ovim programom.

Sistemska zahtevnost:

Windows NT/98/Me/2000/XP/Vista/Windows 7/Windows 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 4,33 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *