Najbolji browseri za računar u 2021. godini

Najbolji browseri za računar u 2021. godini

Web browser-i spadaju među najkorišćenije programe na našim računarima i kao takvi, makar kada govorimo o najpoznatijim brendovima, svi su veoma dobri. Ipak, postoje razlike. Brzina rada, mogućnost prilagođavanja našim potrebama i uticaj na trajanje baterije su, po našem mišljenju, najbitnije stavke. Zato smo rešili da uporedimo browser-e na računaru i otkrijemo koji je najbolji za svaku od ovih stavki u 2021. godini.

Najbrži browser

brzina

Kada govorimo o brzini browser-a, moramo imati na umu da brojevi koje dobijamo na testovima ne govore celu priču. Moderni browser-i su svi veoma brzi i blizu jedni drugih na ovim testovima, ali browser koji pokaže slabije rezultate na testu se može bolje pokazati u svakodnevnom korišćenju.

Razlog tome su funkcionalnosti kao što su Google Instant ili Chrome Prerendering koji će korišćenje browser-a učiniti značajno bržim, ali neće igrati ulogu na testu. Imajući sve ovo u vidu, Chrome se pokazao kao najbrži browser, dok je drugo mesto zauzela Opera po istraživanju PCMag websajta.

poređenje brzine browsera

Glavni razlog zašto je brzina učitavanja web stranica najbrža na Chrome-u je njegova popularnost. Pošto Chrome koristi nešto manje od 65% korisnika, developeri obraćaju posebnu pažnju kada optimizuju svoj web sajt da radi dobro na ovom browser-u. Takođe, podrška koju Google ima za Chrome je na veoma visokom nivou, pošto je on, pored web pretraživača, njihov najpopularniji proizvod.

Najbolji browser za podešavanja

podešavanja

Među poznatim browser-ima jedino Mozillin Firefox nije u vlasništvu velike korporacije. Zbog ovoga, Firefox najviše vodi računa o željama i potrebama svojih korisnika, a ne akcionara.

Kada otvorite podešavanja u Firefox-u, opcije koje ćete videti su mahom iste kao i u Chrome-u ili Edge-u. Nemojte da vas ovo zavara. To je samo vrh ogromnog ledenog brega, koji ispod površine krije opcije da promenite ili prilagodite maltene sve aspekte ovog browser-a.

Prvo, tu je opcija about:config kojoj pristupate tako što ovu komandu ukucate u adress bar (polje u koje se upisuju adrese domena). Sve vezano za rad browser-a možete pronaći ovde, kao i gomilu podešavanja vezanih za izgleda browser-a i prikaz web stranica.

Ovo je napredna opcija i ne preporučuje se početnicima. Ipak, na internetu možete pronaći detaljna objašnjenja svih stavki, a podešavanja je moguće vratiti na fabrička, pa čak iako nešto zabrljate nije toliko strašno.

Druga moćna strana Firefox-a su ekstenzije. Pored toga što ćete ovde pronaći najveći broj ekstenzija u odnosu na druge browser-e, često, iste ekstenzije koje se nalaze i na drugim browser-ima u Firefox-u rade bolje i sadrže više opcija.

Problem Firefox-a je brzina. Već godinama, na testovima, Firefox je među najsporijim browser-ima. Ovo čini korišćenje mučnim i neprijatnim, posebno ako imate stariji računar. I pored ovoga, Firefox je dobar izbor. Na novim računarima brzina često neće biti problem, a mogućnost prilagođavanja i korišćenja ekstenzija je za mnoge bitnija, nego ako program povremeno zakoči.

Najbolji browser za trajanje baterije

trajanje baterije

Korisnicima laptop-ova trajanje baterije je veoma bitno, a pošto je većini korisnika browser skoro uvek uključen, često je ovo i najveći potrošač. U ovoj kategoriji Microsoft Edge se pokazao kao najbolji, sa oko 20% dužim trajanjem baterije nego Google Chrome koji je zauzeo drugo mesto.

Ovo nije toliko iznenađujuće. Microsoft kao proizvođač Windows-a želi da laptopove, koji rade na ovom operativnom sistemu, predstavi u što boljem svetlu, a trajanje baterije je nešto čemu se posvećuje dosta pažnje. Sva merenja koja Microsoft radi, a kasnije reklamira potencijalnim kupcima, se rade na Edge-u. Zato je za kompaniju jako bitno da je ovaj browser savršeno optimizovan za trajanje baterije.

Ipak, ovo nije automatska preporuka da svi korisnici laptop-ova odmah pređu na Edge. Iako je trajanje baterije najbolje, činjenica da je dostupan samo korisnicima Windows-a 10, jako mala podrška za ekstenzije i sinhronizacija samo sa Windows-om 10 i Windows-om Mobile, čini Chrome daleko boljom opcijom.

Naša preporuka je da imate Edge u vidu kada niste blizu punjača. Ukoliko želite da samo “ubijete” vreme tokom dugog putovanja gledajući video na YouTube-u ili čitajući novinski članak, Edge je, u ovom slučaju, daleko najbolja opcija.

Koji je najbolji browser?

Sve u svemu, Google Chrome se pokazao kao najbolji web browser, ali je ovo, ipak, subjektivno mišljenje, zato smo i napravili ovu listu. Nismo se dotakli pitanja privatnosti i bezbednosti, koja su, takođe, veoma bitna, a u kojima bi Chrome zauzeo mnogo goru poziciju, posebno po pitanju privatnosti.

Ovde bi verovatno izabrali Brave, fenomenalni browser koji nismo u ovom tekstu do sada spomenuli, jer je veoma malo korišćen ( potpuno ne zasluženo 🙂 ). U praksi, u svim kategorijama o kojima smo pisali, ovaj browser se pokazao kao odličan i apsolutno ga preporučujemo svima. Glavne prednosti Brave-a u odnosu na druge su bezbednost i brzina.

Što se tiče korisničkog iskustva, Chrome je definitivno na prvom mestu za najveći broj korisnika. Dostupan je na svim operativnim sistemima, kako na računaru, tako i na prenosnim uređajima. Sadrži sve opcije koje očekujemo od modernog browser-a. Nove funkcionalnosti se redovno dodaju, a stare i manje korišćene se unapređuju ili uklanjaju.

Kritike da troši previše RAM memorije jesu tačne, ali se ovo koristi u dobre svrhe, na prvom mestu za povećanje brzine rada. Ono što je veoma bitno imati na umu je da su i drugi browser-i veoma blizu Chrome-a, pa ukoliko vam se neki od njih više sviđa ohrabrujemo vas da nastavite da ga koristite, jer su razlike, uglavnom, veoma male.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (5 ocena, prosečno: 4,80 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

1 Komentar

  • Još uvek koristite reč »Browser«? Mislio sam da ste prerasli te strane reči i izraze… Meni je najbolja Vatrena Lisica. Hrom je i težak i em prepotentan samo zato što je od Gugla… A mislim da će Ivica uvek da ima srce Pretraživača Interneta.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *