Najbolji browseri za računar u 2021. godini

Najbolji browseri za računar u 2021. godini

Web browser-i spadaju među najkorišćenije programe na našim računarima i kao takvi, makar kada govorimo o najpoznatijim brendovima, svi su veoma dobri. Ipak, postoje razlike. Brzina rada, mogućnost prilagođavanja našim potrebama i uticaj na trajanje baterije su, po našem mišljenju, najbitnije stavke. Zato smo rešili da uporedimo browser-e na računaru i otkrijemo koji je najbolji za svaku od ovih stavki u 2021. godini.

Najbrži browser

brzina

Kada govorimo o brzini browser-a, moramo imati na umu da brojevi koje dobijamo na testovima ne govore celu priču. Moderni browser-i su svi veoma brzi i blizu jedni drugih na ovim testovima, ali browser koji pokaže slabije rezultate na testu se može bolje pokazati u svakodnevnom korišćenju.

Razlog tome su funkcionalnosti kao što su Google Instant ili Chrome Prerendering koji će korišćenje browser-a učiniti značajno bržim, ali neće igrati ulogu na testu. Imajući sve ovo u vidu, Chrome se pokazao kao najbrži browser, dok je drugo mesto zauzela Opera po istraživanju PCMag websajta.

poređenje brzine browsera

Glavni razlog zašto je brzina učitavanja web stranica najbrža na Chrome-u je njegova popularnost. Pošto Chrome koristi nešto manje od 65% korisnika, developeri obraćaju posebnu pažnju kada optimizuju svoj web sajt da radi dobro na ovom browser-u. Takođe, podrška koju Google ima za Chrome je na veoma visokom nivou, pošto je on, pored web pretraživača, njihov najpopularniji proizvod.

Najbolji browser za podešavanja

podešavanja

Među poznatim browser-ima jedino Mozillin Firefox nije u vlasništvu velike korporacije. Zbog ovoga, Firefox najviše vodi računa o željama i potrebama svojih korisnika, a ne akcionara.

Kada otvorite podešavanja u Firefox-u, opcije koje ćete videti su mahom iste kao i u Chrome-u ili Edge-u. Nemojte da vas ovo zavara. To je samo vrh ogromnog ledenog brega, koji ispod površine krije opcije da promenite ili prilagodite maltene sve aspekte ovog browser-a.

Prvo, tu je opcija about:config kojoj pristupate tako što ovu komandu ukucate u adress bar (polje u koje se upisuju adrese domena). Sve vezano za rad browser-a možete pronaći ovde, kao i gomilu podešavanja vezanih za izgleda browser-a i prikaz web stranica.

Ovo je napredna opcija i ne preporučuje se početnicima. Ipak, na internetu možete pronaći detaljna objašnjenja svih stavki, a podešavanja je moguće vratiti na fabrička, pa čak iako nešto zabrljate nije toliko strašno.

Druga moćna strana Firefox-a su ekstenzije. Pored toga što ćete ovde pronaći najveći broj ekstenzija u odnosu na druge browser-e, često, iste ekstenzije koje se nalaze i na drugim browser-ima u Firefox-u rade bolje i sadrže više opcija.

Problem Firefox-a je brzina. Već godinama, na testovima, Firefox je među najsporijim browser-ima. Ovo čini korišćenje mučnim i neprijatnim, posebno ako imate stariji računar. I pored ovoga, Firefox je dobar izbor. Na novim računarima brzina često neće biti problem, a mogućnost prilagođavanja i korišćenja ekstenzija je za mnoge bitnija, nego ako program povremeno zakoči.

Najbolji browser za trajanje baterije

trajanje baterije

Korisnicima laptop-ova trajanje baterije je veoma bitno, a pošto je većini korisnika browser skoro uvek uključen, često je ovo i najveći potrošač. U ovoj kategoriji Microsoft Edge se pokazao kao najbolji, sa oko 20% dužim trajanjem baterije nego Google Chrome koji je zauzeo drugo mesto.

Ovo nije toliko iznenađujuće. Microsoft kao proizvođač Windows-a želi da laptopove, koji rade na ovom operativnom sistemu, predstavi u što boljem svetlu, a trajanje baterije je nešto čemu se posvećuje dosta pažnje. Sva merenja koja Microsoft radi, a kasnije reklamira potencijalnim kupcima, se rade na Edge-u. Zato je za kompaniju jako bitno da je ovaj browser savršeno optimizovan za trajanje baterije.

Ipak, ovo nije automatska preporuka da svi korisnici laptop-ova odmah pređu na Edge. Iako je trajanje baterije najbolje, činjenica da je dostupan samo korisnicima Windows-a 10, jako mala podrška za ekstenzije i sinhronizacija samo sa Windows-om 10 i Windows-om Mobile, čini Chrome daleko boljom opcijom.

Naša preporuka je da imate Edge u vidu kada niste blizu punjača. Ukoliko želite da samo “ubijete” vreme tokom dugog putovanja gledajući video na YouTube-u ili čitajući novinski članak, Edge je, u ovom slučaju, daleko najbolja opcija.

Koji je najbolji browser?

Sve u svemu, Google Chrome se pokazao kao najbolji web browser, ali je ovo, ipak, subjektivno mišljenje, zato smo i napravili ovu listu. Nismo se dotakli pitanja privatnosti i bezbednosti, koja su, takođe, veoma bitna, a u kojima bi Chrome zauzeo mnogo goru poziciju, posebno po pitanju privatnosti.

Ovde bi verovatno izabrali Brave, fenomenalni browser koji nismo u ovom tekstu do sada spomenuli, jer je veoma malo korišćen ( potpuno ne zasluženo 🙂 ). U praksi, u svim kategorijama o kojima smo pisali, ovaj browser se pokazao kao odličan i apsolutno ga preporučujemo svima. Glavne prednosti Brave-a u odnosu na druge su bezbednost i brzina.

Što se tiče korisničkog iskustva, Chrome je definitivno na prvom mestu za najveći broj korisnika. Dostupan je na svim operativnim sistemima, kako na računaru, tako i na prenosnim uređajima. Sadrži sve opcije koje očekujemo od modernog browser-a. Nove funkcionalnosti se redovno dodaju, a stare i manje korišćene se unapređuju ili uklanjaju.

Kritike da troši previše RAM memorije jesu tačne, ali se ovo koristi u dobre svrhe, na prvom mestu za povećanje brzine rada. Ono što je veoma bitno imati na umu je da su i drugi browser-i veoma blizu Chrome-a, pa ukoliko vam se neki od njih više sviđa ohrabrujemo vas da nastavite da ga koristite, jer su razlike, uglavnom, veoma male.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (4 ocena, prosečno: 4,75 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Ako vam se dopao ovaj članak, možda će vam se svideti i...

1 Komentar

  • Još uvek koristite reč »Browser«? Mislio sam da ste prerasli te strane reči i izraze… Meni je najbolja Vatrena Lisica. Hrom je i težak i em prepotentan samo zato što je od Gugla… A mislim da će Ivica uvek da ima srce Pretraživača Interneta.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *