Over – foto editor za početnike

Ažurirano: 26 avgusta, 2021
Over – foto editor za početnike

Uređivanje slika nikada nije bilo jednostavnije! Svedoci smo ekspanzije brojnih programa i aplikacija sa ovom namenom. Jedan od glavih ciljeva tvoraca ovih programa je da ljudima koji nisu dizajneri omoguće kreiranje prelepih fotografija na što jednostavniji način.

Predstavljamo vam Over – besplatnu aplikaciju za Android i iOS, kojoj je cilj da korisnicima pruži što jednostavniji način obrade slika i fotografija. Na računaru, Over možete koristiti pomoću emulatora za Android ili iOS, ali i kao online servis kome se pristupa putem web sajta, što je i način korišćenja koji preporučujemo.

Šta sve može Over?

Prvo pokretanje aplikacije zahteva registraciju. Nakon uspešne verifikacije naloga, prikazaće vam se korisnički interfejs – vrlo sličan onome koji ima Polish aplikacija, što znači da je intuitivan i lak za korišćenje.

Obradu slika započinjete izborom formata fotografije. U ponudi je široka lepeza rezolucija za sledeće namene: Instagram feed i story, Facebook naslovna fotografiju, Linkedin post, YouTube kanal naslovna, pa čak i Desktop wallpaper. Dizajniranje možete započeti na praznom papiru ili izabrati neki od gotovih šablona, koji prilično liče na one iz Canve.

Over editovanje slike

Dodaci i fontovi

Bilo da počinjete od gotovog šablona ili od praznog „papira“, u ponudi su sledeći elementi: grafike, tekst, oblici, slike i video zapisi. Grafike su gotovi elementi koje možete da dodatno umanjujete, rotirate i pozicionirate kako god želite. Tekst opcija sadrži solidan izbor fontova, koje takođe dodatno editujete. U vaš dizajn možete dodati gotove slike i video snimke. Kao u klasičnim foto-editorima, slikama sređujete kontrast, zasićenje, zamućenje, senku, veličinu…

Ono što je posebno interesantno i što je svakako veliki plus ovog programa je rad sa više layer-a (slojeva), koji podsećaju na one iz Photoshop-a. Gotove vizuale možete da sačuvate u JPG i PNG formatu, a možete ih i deliti preko drugih aplikacija.

Over gotova slika

Da li je Over baš toliko sjajan?

Imali smo prilike da isprobamo dosta programa i aplikacija za obradu fotografija, te sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je Over na našoj listi zauzeo ne tako zavidnu poziciju. Osim rada sa više leyer-a, ni po čemu se ne izdvaja od drugih aplikacija iste namene. Ono što nam je najviše zasmetalo je činjenica da je veliki broj šablona i dodataka dostupna samo u plaćenoj verziji. Po našoj slobodnoj proceni za oko 80% njih se ne može koristiti u besplatnoj verziji. Međutim, ukoliko ste u ovome početnik i nemate velika očekivanja, Over može da bude vaš izbor.

Platforma:
Android i iOS

U linku za preuzimanje, ponudili smo Over verziju za Android, ako želite da preuzmete verziju za:

 • iOS kliknite OVDE
 • za tutorijal kako instalirati na Windows-u i macOS-u kliknite OVDE

Napomena: Aplikaciju Over je kupila kompanija GoDaddy, o čemu možete pročitati OVDE. Novi vlasnici su promenili ime aplikacije u „GoDaddy Studio: Graphic Design“, a takođe su promenili i uslove korišćenja aplikacije, tako da aplikacija trenutno nije dostupna za korišćenje na teritoriji Srbije.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 3,67 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Ako vam se dopao ovaj članak, možda će vam se svideti i...

2 Komentara

 • Aplikacija nije besplatna niti se zove over. Ne dovodite ljude u zabludu zbog par klikova.

  • Poštovani Željko,

   U trenutku kada smo mi radili testiranje aplikacije, bila je besplatna i zvala se Over. Međutim, ono što mi nismo znali, to je da je pre našeg testa, aplikaciju kupila kompanija GoDaddy, o čemu više možete pročitati ako kliknete OVDE. Novi vlasnik je u skorije vreme promenio ime aplikacije kao i uslove pod kojima se može koristiti.

   Mi se trudimo da nam svi tekstovi budu ažurirani sa najnovijim informacijama, ali promene u svetu programa i aplikacija se tolikom brzinom dešavaju da jednostavno nije moguće sve ispratiti, pa zbog toga nije moguće da sve informacije na sajtu budu u svakom trenutku 100% tačne. To i piše u našim uslovima korišćenja. Nikada nam nam nije bila namera da bilo koga dovodimo u zabludu, a po najmanje zbog bilo kakvih klikova. Naš cilj je isključivo edukacija javnosti o besplatnim programima i aplikacijama i njihovoj upotrebi.

   Srdačan pozdrav,
   Redakcija sajta

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *