Over – foto editor za početnike

Ažurirano: avgust 26th, 2021
Over – foto editor za početnike

Uređivanje slika nikada nije bilo jednostavnije! Svedoci smo ekspanzije brojnih programa i aplikacija sa ovom namenom. Jedan od glavih ciljeva tvoraca ovih programa je da ljudima koji nisu dizajneri omoguće kreiranje prelepih fotografija na što jednostavniji način.

Predstavljamo vam Over – besplatnu aplikaciju za Android i iOS, kojoj je cilj da korisnicima pruži što jednostavniji način obrade slika i fotografija. Na računaru, Over možete koristiti pomoću emulatora za Android ili iOS, ali i kao online servis kome se pristupa putem web sajta, što je i način korišćenja koji preporučujemo.

Šta sve može Over?

Prvo pokretanje aplikacije zahteva registraciju. Nakon uspešne verifikacije naloga, prikazaće vam se korisnički interfejs – vrlo sličan onome koji ima Polish aplikacija, što znači da je intuitivan i lak za korišćenje.

Obradu slika započinjete izborom formata fotografije. U ponudi je široka lepeza rezolucija za sledeće namene: Instagram feed i story, Facebook naslovna fotografiju, Linkedin post, YouTube kanal naslovna, pa čak i Desktop wallpaper. Dizajniranje možete započeti na praznom papiru ili izabrati neki od gotovih šablona, koji prilično liče na one iz Canve.

Over editovanje slike

Dodaci i fontovi

Bilo da počinjete od gotovog šablona ili od praznog „papira“, u ponudi su sledeći elementi: grafike, tekst, oblici, slike i video zapisi. Grafike su gotovi elementi koje možete da dodatno umanjujete, rotirate i pozicionirate kako god želite. Tekst opcija sadrži solidan izbor fontova, koje takođe dodatno editujete. U vaš dizajn možete dodati gotove slike i video snimke. Kao u klasičnim foto-editorima, slikama sređujete kontrast, zasićenje, zamućenje, senku, veličinu…

Ono što je posebno interesantno i što je svakako veliki plus ovog programa je rad sa više layer-a (slojeva), koji podsećaju na one iz Photoshop-a. Gotove vizuale možete da sačuvate u JPG i PNG formatu, a možete ih i deliti preko drugih aplikacija.

Over gotova slika

Da li je Over baš toliko sjajan?

Imali smo prilike da isprobamo dosta programa i aplikacija za obradu fotografija, te sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je Over na našoj listi zauzeo ne tako zavidnu poziciju. Osim rada sa više leyer-a, ni po čemu se ne izdvaja od drugih aplikacija iste namene. Ono što nam je najviše zasmetalo je činjenica da je veliki broj šablona i dodataka dostupna samo u plaćenoj verziji. Po našoj slobodnoj proceni za oko 80% njih se ne može koristiti u besplatnoj verziji. Međutim, ukoliko ste u ovome početnik i nemate velika očekivanja, Over može da bude vaš izbor.

Platforma:
Android i iOS

U linku za preuzimanje, ponudili smo Over verziju za Android, ako želite da preuzmete verziju za:

 • iOS kliknite OVDE
 • za tutorijal kako instalirati na Windows-u i macOS-u kliknite OVDE

Napomena: Aplikaciju Over je kupila kompanija GoDaddy, o čemu možete pročitati OVDE. Novi vlasnici su promenili ime aplikacije u „GoDaddy Studio: Graphic Design“, a takođe su promenili i uslove korišćenja aplikacije, tako da aplikacija trenutno nije dostupna za korišćenje na teritoriji Srbije.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 3,67 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

2 Komentara

 • Aplikacija nije besplatna niti se zove over. Ne dovodite ljude u zabludu zbog par klikova.

  • Poštovani Željko,

   U trenutku kada smo mi radili testiranje aplikacije, bila je besplatna i zvala se Over. Međutim, ono što mi nismo znali, to je da je pre našeg testa, aplikaciju kupila kompanija GoDaddy, o čemu više možete pročitati ako kliknete OVDE. Novi vlasnik je u skorije vreme promenio ime aplikacije kao i uslove pod kojima se može koristiti.

   Mi se trudimo da nam svi tekstovi budu ažurirani sa najnovijim informacijama, ali promene u svetu programa i aplikacija se tolikom brzinom dešavaju da jednostavno nije moguće sve ispratiti, pa zbog toga nije moguće da sve informacije na sajtu budu u svakom trenutku 100% tačne. To i piše u našim uslovima korišćenja. Nikada nam nam nije bila namera da bilo koga dovodimo u zabludu, a po najmanje zbog bilo kakvih klikova. Naš cilj je isključivo edukacija javnosti o besplatnim programima i aplikacijama i njihovoj upotrebi.

   Srdačan pozdrav,
   Redakcija sajta

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *