Android ili iOS, koji operativni sistem je bolji?

Android ili iOS, koji operativni sistem je bolji?

Android i iOS su dva najpopularnija operativna sistema za mobilne telefone i tablete, a maltene od trenutka kada su nastali, traje ljuta debata po pitanju koji od njih je bolji? Ako u obzir uzmemo samo operativni sistem, bez uređaja na kome se nalazi, odgovor je da postoje razlike, ali da svaki od njih prednjači u nekoj oblasti i da je skoro nemoguće proglasiti za pobednika bilo koji.

Na žalost, kada kupujemo mobilni telefon ili tablet, nije moguće izabrati uređaj, a onda na njega instalirati željeni operativni sistem, već smo primorani da koristimo operativni sistem koji je već instaliran. Imajući ovo u vidu, kada upoređujemo Android i iOS moramo imati u vidu i uređaje na kojima su ovi operativni sistemi instalirani.

U ovom tekstu pokušaćemo, što objektivnije, da uporedimo Android i iOS operativne sisteme, imajući u vidu i telefone na kojima se nalaze i damo naše mišljenje o tome koji od njih je bolji.

Apple ekosistem

apple ekosistem

Prednost iOS-a u odnosu na Android i oblast u kojoj maltene da nema konkurencije je takozvani Apple ekosistem. Ovo je naziv za činjenicu da su svi Apple-ovu uređaji, Mac, iPad, Apple Watch i iPhone, međusobno povezani. To znači da, na primer, ako vam stigne SMS poruka, notifikaciju možete videti na telefonu, onda je pročitate pomoću Apple Watch-a, a odgovorite na nju pomoću Mac-a ili ako kopirate tekst u clipboard na Mac računaru, možete ga “nalepiti” u poruku na telefonu.

Ova povezanost se ne završava samo na ovome, maltene svi podaci se mogu brzo i lako deliti između svih uređaja, bez grešaka, bez potrebe za korišćenjem gomile dodatnih programa i aplikacija i bez potrebe za komplikovanim podešavanjima. Takođe, aplikacije za iOS, bez problema, rade i na macOS-u.

Sa druge strane, iako je moguće povezati Android i Windows, a Windows 11 omogućava čak i instalaciju pojedinih Android aplikacija, realnost je da je ovo daleko iza iOS-a. Na iOS-u čitav ovaj sistem radi bolje i mnogo je ugodniji za korišćenje.

Android ima veći izbor aplikacija, ali su na iOS-u aplikacije boljeg kvaliteta

Što se tiče aplikacija, zbog kontrole kvaliteta koji ima iOS i činjenice da većinu najpotrebnijih aplikacija proizvodi i održava kompanija Apple, koja želi da korisnici koriste njihove aplikacije, one su prosečno višeg kvaliteta na iOS-u nego na Android-u. Skoro je nemoguće naići na aplikaciju koja jedva radi i koja je puna bugova. Na Android-u ovo nije slučaj. Iako i ovde postoji kontrola kvaliteta, često se dešava da aplikacije rade loše i da stvaraju utisak da su tu da bi prikazivale reklame.

Sa druge strane, na Android-u je izbor aplikacija daleko veći i ne samo to, već je moguće instalirati i zamene za sistemske aplikacije, što je u iOS-u nemoguće. Zbog ovako velikog broja aplikacija, možda ćete pomisliti da je teško pronaći one najbolje, ali to uopšte nije slučaj. Baš naprotiv! Pomoću ocena korisnika, njihovih komentara i veb sajtova, kao što je naš, koji se bave recenzijama aplikacija, veoma je lako pronaći one najbolje.

Iskreno, u ovoj oblasti, nema pobednika. Bilo da izaberete Android ili iOS, vrlo brzo ćete pronaći sve aplikacije koje želite da koristite, one će raditi sasvim solidno i nikada nećete zažaliti što niste pazarili drugi operativni sistem.

Bloatware i ažuriranje

Bloatware i ažuriranje

Bloatware je termin koji se koristi za aplikacija koje dolaze već instalirate na telefon i koje većina korisnika ne želi da koristi, a koje uglavnom nije moguće potpuno obrisati. Ove aplikacije instaliraju sami proizvođači telefona zato što ih za to plaćaju kompanije koje proizvode instalirane aplikacije.

U ovoj oblasti iOS je daleko bolji. Na Apple-ovim uređajima nema bloatware-a i sve aplikacije, osim sistemskih, je moguće obrisati. Na žalost, ovo nije slučaj kod Android-a. Ovde se dešava da telefoni dođu sa gomilom već instaliranih aplikacija, koje zauzimaju i po nekoliko gigabajta prostora, a koje nije moguće obrisati, već ih možete samo isključiti. Niko ne voli bloatware i ovde je iOS definitivno pobednik.

Isto važi i za ažuriranje operativnog sistema. iOS uređaji dobijaju ažuriranja mnogo duže nego Android uređaji. Uzmimo kao primer iPhone S6 koji je izašao 2015. godine sa iOS-om 9 i koji je dobio ažuriranje za iOS verziju 15, koja je izašla 2021 godine. Sa druge strane, Samsung Galaxy S6, koji je izašao iste godine i sa Android 5 operativnim sistemom, dobio je poslednji update na Android 7, samo godinu i po dana kasnije, 2017. godine.

Uređaji na kojima se nalaze Android i iOS operativni sistemi

Poslednja i verovatno najbitnija stavka su uređaji na kojima se ovi operativni sistemi nalaze. U ovoj kategoriji Android je apsolutni pobednik. Na prvom mestu tu je činjenica da se iOS nalazi isključivo na uređajima koje proizvodi Apple korporacija, dok se Android nalazi na, manje-više, svim ostalim uređajima. To znači da je izbor telefona mnogo veći na Android-u i da je moguće pronaći sve od jeftinih do najskupljih uređaja.

Još jedan problem iOS-a, koji dolazi zato što je u pitanju Apple-ov proizvod, je to što su ovi uređaju preskupi, pogotovu ako ih uporedimo sa Android-om. Svaki moderni iPhone košta dva do tri puta više nego ekvivalentan Android telefon, kada uporedimo specifikacije uređaja.

Takođe, Apple je zloglasan po nečemu što se naziva Planned Obsolescence (planirana nepotrebnost). To znači da kompanija Apple namerno usporava starije modele svih svojih proizvoda da bi naterala korisnike da kupe novi uređaj.

Na žalost, tu nije kraj! Apple je vodeća korporacija po tome da čine svoje proizvode izuzetno teškim i skupim za popravke. Po pravilu, zvanični Apple servisi za popravku se ne bavi popravkom već samo zamenom delova. To znači da ako polomite zaštitno staklo na ekranu telefona, ali ekran i dalje radi, u Apple servisu ćete moći samo da promenite ceo ekran, a ne samo staklo koje je daleko jeftinije.

Na žalost, mnoge od ovih problema možemo naći i kod Android-a, pogotovu kada je u pitanju Samsung. Međutim, ovde imamo veliki izbor kompanija iz celog sveta koje proizvode telefone, a mnoge od njih su poštene i ne rade stvari koje rade Apple i Samsung, tako da je situacija kod Android-a mnogo bolja.

Koje je bolji? Android ili iOS?

Android ili iOS

Ovo što smo naveli nikako nisu jedine razlike između ova dva operativna sistema, ali su ovo najbitnije kategorije i po našem mišljenju Android je apsolutni pobednik. Ako gledamo samo operativni sistem, bez uređaja, iOS je malo bolji, pogotovu ako koristite i druge Apple-ove proizvode, ali to nije jedino što gledamo.

Šta vam vrede sve prednosti iOS-a kada za njega morate da platite mnogo veću cenu, posle čega samo možete da čekate kada će Apple odlučiti da prepolovi brzinu vašeg uređaja, a ako se nešto desi uređaju, za popravku ćete morati da platite cenu u visini maltene istog takvog, novog Android telefona.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *