Wrecks4All – istraživanje podvodne arheologije

Wrecks4All – istraživanje podvodne arheologije

Wrecks4All je besplatna aplikacija za istraživanje potopljenih brodova i ostalog kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji Jadranskog mora. Napravljena je u verzijama za Android i iOS.

Projekat Wrecks4All

Wrecks4All nije samo aplikacija, već i širi projekat koji ima za cilj novi pogled na nasleđe podvodne kulture u području Jadranskog mora. Ovaj projekat obuhvata istraživanje autentičnih potopljenih brodova i ostalog podvodnog nasleđa koje je interesantno svima: turistima, istraživačima, a posebno za roniocima. U sklopu projekta planira se korišćenje turističkih potencijala, kako bi se i oni delom preusmerili na istraživanje i očuvanje podvodnog nasleđa u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U projektu učestvuju Fakultet pomorskih studija u Kotoru, Turistička organizacija opštine Bar, Turistička organizacija kantona Neretva u Mostaru, Pomorski fakultet u Splitu i Pomorski muzej u Splitu. Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore i tim Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo razvio je i vodio implementaciju projekata pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – Wrecks4All. U okviru projekta su otvorene i sobe za virtuelnu realnost u Kotoru, Mostaru i Splitu, a jedan od rezultata je i aplikacija za mobilne uređaje sa istim imenom, koja omogućava virtuelnu posetu lokalitetima podvodne kulturne baštine regiona. Wrecks4All je projekat koji objedinjuje tehnologije proširene stvarnosti (AR – augmented reality) i virtuelne stvarnosti (VR – virtual reality) i tako omogućava pristup bogatstvu sa morskog dna svima.

Wrecks4All - Torpedni čamac

Pregled Wrecks4All aplikacije

Odmah po startovanju aplikacije čuje se govor kustosa podvodnog nasleđa. On daje širu sliku istorijskih događaja koji su vodili nastanku podvodnih artefakata. Ponuđen je izbor zemlje u kojoj se nalaze podvodni arheološki lokaliteti: Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Kada se odredi zemlja, bira se između 3D i 2D prikaza (uglavnom potopljenih brodova i ratnih aviona). Na kraju određujete artefakte koje želite da gledate. Ponuđene se vam osnovne informacije o njemu, kada je napravljen, koja mu je bila uloga, kada je i kako potopljen…

Kada izaberete AR istraživanje (3D prikaz) sačekaćete da Wrecks4All prvo učita potrebne AR fajlove, a onda vam ponudi obilazak broda pritiskom na Start tour. Imate mogućnost da rotirate objekat, izdvojite poseban deo, prilagođavate veličinu objekta. Pored istraživanja objekta u 3D (AR istraživanje) postoji i opcija slobodnog podvodnog istraživanja kada sami koristeći komande virtuelnog džojstika pretražujete brod. U gornjem delu ekrana su podaci o trenutnoj dubini i nivou kiseonika i tačke interesovanja na radaru. Pomeranjem džojstika pratite kretanje na radaru. Treća opcija je istraživanje sa vodičem. Na ekranu su takođe prikazi nivoa dubine i kiseonika kao i položaj na radaru. Spiker objašnjava sadržaj koji se vidi, slika se po želji pomera, približava ili udaljava. Kada izaberete opciju 2D željenog objekta dobijate fotografije objekta sa detaljnim objašnjenjem.

Uz Wrecks4All aplikaciju, postoji dodatna: W4AR Module koji vam omogućava da vizualizujete olupine kroz iskustvo proširene stvarnosti i možete je preuzeti na Google Play Store.

Zaključak o Wrecks4All

Mada na prvi pogled izgleda kao uzbudljivo putovanje i istraživanje realnih objekata potopljenih u Jadranskom moru, pomalo je razočaravajuće komplikovano kretanje i ukupna slika koju dobijate o objektu koji istražujete. Wrecks4All i W4AR Module nisu nimalo intuitivni za korišćenje i oduzimaju suviše vremena. Usporeno funkcionišu na starijim telefonima. Kada ih instalirate na svoj uređaj ne uočavate razliku među njima, jer obe aplikacije nude potpuno isti sadržaj. Čini se da je aplikacija ostala delimično nezavršeni deo celog projekta.

Svaka arheologija, pa tako i podvodna, ima za primarni cilj da zaštiti kulturna bogatstva, a zatim da ih prouči i prikaže stručnoj i široj publici. Do skora, podvodni artefakti su se relativno dobro štitili samim mestom na kom su se nalazili od raznovrsnih ljudskih destruktivnih uticaja. (O destruktivnim uticajima slane, slatke vode i drugih činilaca sada ne govorimo.) Međutim, ubrzanim razvojem turizma, naročito podvodnog, situacija se bitno promenila na gore. Podvodni sadržaji su bez kontrole postali dostupni velikom broju ronilaca. Neki od njih su i zlonamerni.

U toj zaštiti i proučavanju podvodne arheologije se krije dobrobit ovakvih projekata i aplikacija. Pomoću njih najširi krug ljudi može da se upozna sa podvodnim kulturnim bogatstvom na neinvazivan način. Tako postaju istraživači arheoloških lokaliteta u Jadranskom moru od antičkih vremena, pa sve do savremenog doba.

Dugme Preuzimanje ispod je link za Android verziju programa. Link za iOS se nalazi OVDE.

Platforma:
Android i iOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *