Edge Blocker

Edge Blocker

Računarski kod koji piše programer, nije nešto što računar može da razume. Zbog ovoga se svaki kod mora prevesti na mašinski jezik, koji računar može da razume. Za ovo se koriste posebni programi koji se nazivaju Compiler-i. Svaki programski jezik ima svoj Compiler, program koji prevodi računarski jezik u mašinski jezik.

Kada govorimo o web sajtovima, Compiler se nalazi u browser-u. To znači da, na primer, Firefox i Chrome, koriste različite Compaier-e, pa prevođenje jednog istog koda može dati različite rezultate u zavisnosti od browser-a koji koristite. Ovo je razlog zašto određeni web sajtovi izgledaju drugačije na različitim browser-ima.

Krajem devedesetih, Microsoft je sa svojim Internet Explorer-om imao skoro potpunu dominaciju na tržištu browser-a. Pošto je Internet Explorer dolazio već instaliran na Windows računarima, većina korisnika je koristila taj browser za surfovanje internetom.

Ovo se promenilo kada je Microsoft u svojoj pohlepi hteo da postigne potpunu kontrolu nad svim web sajtovima koji se prikazuju na njihovom browser-u. Zbog ovoga je prestao da podržava JavaScript i uklonio Compiler za ovaj programski jezik sa Internet Explorer-a i implementirao svoju verziju JavaScript-a, pod nazivom JScript.

Najprostije rečeno i bez ulaženja u detalje, JScript je kopija JavaScript-a, ali pod kompletnom kontrolom Microsoft-a. Inicijalno, između ova dva programska jezika, maltene da nije bilo razlike. JavaScript kod je bez problema radio na Internet Explorer-u.

Međutim, kako je vreme prolazilo i kako su izlazile nove verzije JavaScript-a, a JScript nije pratio ove promene, kod napisan u JavaScript-u nije mogao pravilno da radi na Internet Explorer-u. Pošto su se programeri fokusirali na browser-e koji koriste JavaScript, na Internet Explorer web sajtovi su često loše izgledali i imali bug-ove. Ovo je dovelo do sve manjeg korišćenja Internet Explorer-a.

Posle dugog niza godina Microsoft je konačno shvatio da je izgubio borbu i svom novom browser-u, Edge-u, je dao punu podršku za JavaScript, a kasnije čak i preuzeo Google-ov Compiler za JavaScript.

Ono što nisu naučili je da ne mogu silom da nateraju korisnike da koriste njihove proizvode, a upravo su to učinili kada su Edge gurnuli u svaku poru Windows-a 10. Zbog ovoga vam danas predstavljamo Edge Blocker, besplatni program za Windows 7, 8 i 10, koji, kako mu i ime kaže, blokira Edge browser.

Kako radi Edge Blocker?

Edge Blocker je veoma jednostavan program. Kada ga download-ujete, nema instalacije, sve što treba da uradite je da raspakujete fajl i pokrenete program. Kada pokrenete program pojaviće se mali interfejs koji ima samo četiri opcije.

Edge Blocker meni

Prve dve opcije su da blokirate ili odblokirate Edge browser. Kada ga blokirate, ovaj browser više neće moći da se pokrene. Bilo da kliknete na ikonicu browser-a ili da neki program pokuša da ga otvori to neće biti moguće.

Druge dve opcije su da postavite ikonicu Internet Explorer-a na desktop i da otvorite podešavanja Windows-a gde možete da izaberete default browser. Kada jednom blokirate Edge, program Edge Blocker vam više neće biti potreban pošto će Edge ostati blokiran i kada program ne radi.

Zaključak

Edge Blocker je odličan program. Ukoliko ne želite da Windows konstantno pronalazi razlog da pokrene Edge browser, predlažemo vam da ga jednostavno blokirate, pošto ga već ne možemo obrisati.

Platforma:
Windows 7, 8 i 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *