Midnight Commander – ponoćni fajl menadžer

Midnight Commander – ponoćni fajl menadžer

Midnight Commander je besplatni i open source fajl menadžer. Napravljen je za Linux, Windows, macOS, DOS i još neke operativne sisteme.

Poreklo Midnight Commander-a

Sada se vraćamo u daleku prošlost. Na početku PC (r)evolucije, pre skoro pola veka, sav rad na upravljanju fajlovima i folderima (koji se tako nisu zvali) se obavljao iz komandne linije (komandnog prompta) DOS-a (za mlađe: Disk Operating System). Da, postojali su tada Amiga, Atari i još neki računari, koji su radili u grafičkom modu, ali to je neka druga priča. Da li sada možete da zamislite kako radite bez ekrana osetljivog na dodir, miša ili tačpeda. Tako ne bi radio čak ni mazohistički raspoložen hipster. A onda se pojavio Norton Commander  (NC), kao Gari Kuper u filmu “Tačno u podne”.

To je bila prava bomba. Mada je NC i dalje radio u tekstualnom modu, postojao je privid grafičkog sa osam, a negde i 256 boja. Tajna je bila u plavom ekranu koji je podeljen na levu i desnu polovinu. Uz pomoć ta dva panela nezavisno se krećete kroz hijerarhiju foldera i fajlova na diskovima. Na primer: levi panel je obično polazište, a desni odredište za kopiranje ili premeštanje fajlova. Na vrhu se nalazi pet samorazumljivih menija: Left, File, Command, Options i Right. Iz njih se pristupa svim naredbama i opcijama. Za skoro sve naredbe postoje prečice sa tastature. Pouzdanost programa, preglednost dvopanelnog interfejsa i brzina koju su nudile prečice je napravila čudo. Svaki klinac je mogao po celu noć da kopira diskete sa piratskim igricama, bez opasnosti da će nešto da zabrlja. Zvuk lupanja po tastaturi pri istovremenom radu sa četiri drajva za 3,5” diskete je zaista bio kao revolveraški obračun iz pomenutog filma.

A onda je NC otišao u legendu, zapravo u komercijalne programe. Pojavljivali su se i drugi dvopanelni fajl menadžeri kao što je Windows Commander, kasnije zvani Total Commander. Ali to više nije bilo to. Uostalom, ko bi se usudio da riskantan posao upravljanja fajlovima i folderima prepusti nekom programčiću na krhkom Windows-u 3.11 (ili njegovim naslednicima).

Sadašnjost Midnight Commander-a

Iz daleke prošlosti ispunjene više legendama nego stvarnim događajima, vraćamo se u realnost. Pričamo o Midnight Commander-u, zvanom MC.

Midnight Commander - Dvopanelni ekran

MC je punokrvni klon Norton Commander-a. Prvi put se pojavio 1994. Autori ga opisuju kao “ortodoksni fajl menadžer”. Interfejs je, normalno, intuitivan kao i kod njegovog prethodnika. Pošto je klon, sve što smo pisali o NC važi i za MC. Znači, osnovna namena programa je pregledanje, pretraživanje, brisanje, kopiranje i premeštanje fajlova i foldera. Od svih operativnih sistema na kojima MC funkcioniše Linux je najbolje podržan. Može se naći i više MC klonova za Android. Međutim, zbog prirode Android operativnog sistema, koji po pravilu ne koristi fizičku tastaturu, rad sa MC je umnogome drugačiji nego na ostalim platformama. Postoje i portabilne varijante ovog programa. Na MC-u se aktivno radi, ali ažurirane varijante ne donose bitno veću funkcionalnost, već se bolje prilagođavaju novijim izdanjima operativnih sistema. MC može da funkcioniše na svim Windows platformama do najnovijih. Pokreće se iz Windows konzole ili PowerShel-a, kao nekada iz DOS-a. Zauzima minimalne resurse sistema (sama instalacija je manja od 4 MB).

MC prenosi foldere i datoteke sa umreženih kompjutera pomoću SFTP ili FTP protokola. Po potrebi, preimenuje datoteke istovremeno dok ih prenosi sa jednog mesta na drugo. Za prebacivanje možete koristiti i clipboard operativnog sistema. Ima ugrađen tekst editor, sa opcijom isticanja sintakse bojenjem za različite programske jezike i automatskim formatiranjem. Radi sa arhivama kao sa folderima (pregledate unutar arhive, kopirate pojedinačne fajlove i sl.) Pri pretrazi ili preimenovanju datoteka i foldera možete koristiti i džoker znake. Dozvoljeno je pretraživanje i unutar fajlova. Još uvek naredbe možete unositi i u komandnoj liniji na dnu ekrana. Mada je ideja da se svi poslovi obavljaju sa tastature, MC radi i sa mišem. Program je preveden na veliki broj jezika. Prevod na srpski jezik (ćirilično pismo) je odlično urađen.

Budućnost Midnight Commander-a

Ima stvari o kojima MC može samo da sanja: preview paneli, promena veličine fonta, ikone… Možda nekima deluje zastarelo. Ali moda se ciklično menja. Za nove korisnike biće potrebno malo vremena za navikavanje na ovaj moćni fajl menadžer. Uz duh prošlosti, MC donosi pouzdanost, preglednost i veliku brzinu. Probajte Midnight Comander!

I za kraj, da bi smo vas ohrabrili, ovde dajemo (samo) deset prečica sa tastature:
Tab – prelazak između panela
Levi ALT+F2 – promena particije
Strelice – kretanje po folderima i fajlovima
Enter – otvaranje foldera ili fajla
F5 – kopiranje foldera ili fajla
F6 – premeštanje foldera ili fajla
F7 – pravljenje foldera
F8 – brisanje foldera ili fajla
F10 – izlazak iz programa
Insert – selektovanje foldera ili fajla

Dugme Download ispod je link za Windows verziju programa.
Link na macOS instalaciju se nalazi OVDE:
Za Linux operativni sistem najbolje je koristiti repozitorijume matične distribucije.
Na većini Linux distribucija ga možete instalirati i komandom: sudo apt install mc.
Beta verzija za Android telefone se nalazi OVDE:

Platforma:
Windows, Linux, macOS, DOS i Andoid

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *