Roditeljska kontrola

Roditeljska kontrola

S obzirom na to da živimo u internet eri, čini se nemogućim zabraniti deci upotrebu interneta. Iako je gomila sadržaja namenjena za igru i učenje, svakako da postoje internet prevare i eksplicitni sadržaji, koji nisu od pomoći za njihov uspešan razvoj. Tu dolazimo do roditeljske kontrole i aplikacija za špijuniranje.

Šta je roditeljska kontrola?

Roditeljska kontrola predstavlja alate ili dodatne mogućnosti programa i aplikacija, koji služe za zaštitu dece na internetu. Omogućavaju ograničenje vremena koje dete provodi na internetu, kao i filtriranje sadržaja koje koristi.

Operativni sistemi koji je omogućavaju

Gotovo svi operativni sistemi u sebi sadrže podršku za ovu opciju. U okviru Windowsa, opcija parental control uključuje se u Control panelu (ili family options u Windows-u 10). Podržava vremensko limitiranje upotrebe računara, ograničava upotrebu određenih programa i igrica. Kada je u pitanju Android, Google Family Link pruža mogućnost blokiranja aplikacija na detetovom telefonu. Funkcioniše postavljanjem PIN koda na određeni sadržaj i onda se automatski filtrira eksplicitan sadržaj. Tu spadaju aplikacije, filmovi, muzika, pa čak i knjige koje nisu pogodne za dečiji uzrast. Važi za android 7.0 verziju, mada može da se aktivira i na starijim verzijama.

Kada govorimo o Apple-u, Screen Time opcija u iOS-u, obuhvata slične mogućnosti.

Ostale mogućnosti

U skladu sa trendovima, ne čudi činjenica da su mnogi provajderi uveli ovu opciju, koja podrazumeva blokiranje izabranih kanala na kablovskoj televiziji. Kada je reč o društvenim mrežama, Facebook opcija “only me” ili “friends” ograničava deljenje sadržaja sa nepoznatim osobama. Isto važi za podešavanje “private account” na Instagramu. YouTube je uveo čitav spektar opcija u okviru kids aplikacije. Opcija “approved content only” roditeljima pruža mogućnost da izaberu sadržaj koji će biti dostupan detetu.

Platforme za roditeljsku kontrolu

Sa istim ciljem kao i gore navedeni, postoje i browseri namenjeni za dečiju upotrebu (Buddy Browser, PikLuk, Shrek Browser), ali i posebni programi sa istom namenom.

Sve na “par klikova”

Programi i opcije roditeljske kontrole su veoma jednostavni za korišćenje. Ukoliko ste zabrinuti za bezbednost svoje dece na internetu, najpre razgovarajte sa njima i objasnite im šta ih sve vreba, a onda u pomoć pozovite neke od 3 najbolje besplatne Android aplikacije za špijuniranje.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Ako vam se dopao ovaj članak, možda će vam se svideti i...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *