Roditeljska kontrola

 Roditeljska kontrola

S obzirom na to da živimo u internet eri, čini se nemogućim zabraniti deci upotrebu interneta. Iako je gomila sadržaja namenjena za igru i učenje, svakako da postoje internet prevare i eksplicitni sadržaji, koji nisu od pomoći za njihov uspešan razvoj. Tu dolazimo do roditeljske kontrole i aplikacija za špijuniranje.

Šta je roditeljska kontrola?

Roditeljska kontrola predstavlja alate ili dodatne mogućnosti programa i aplikacija, koji služe za zaštitu dece na internetu. Omogućavaju ograničenje vremena koje dete provodi na internetu, kao i filtriranje sadržaja koje koristi.

Operativni sistemi koji je omogućavaju

Gotovo svi operativni sistemi u sebi sadrže podršku za ovu opciju. U okviru Windowsa, opcija parental control uključuje se u Control panelu (ili family options u Windows-u 10). Podržava vremensko limitiranje upotrebe računara, ograničava upotrebu određenih programa i igrica. Kada je u pitanju Android, Google Family Link pruža mogućnost blokiranja aplikacija na detetovom telefonu. Funkcioniše postavljanjem PIN koda na određeni sadržaj i onda se automatski filtrira eksplicitan sadržaj. Tu spadaju aplikacije, filmovi, muzika, pa čak i knjige koje nisu pogodne za dečiji uzrast. Važi za android 7.0 verziju, mada može da se aktivira i na starijim verzijama.

Kada govorimo o Apple-u, Screen Time opcija u iOS-u, obuhvata slične mogućnosti.

Ostale mogućnosti

U skladu sa trendovima, ne čudi činjenica da su mnogi provajderi uveli ovu opciju, koja podrazumeva blokiranje izabranih kanala na kablovskoj televiziji. Kada je reč o društvenim mrežama, Facebook opcija “only me” ili “friends” ograničava deljenje sadržaja sa nepoznatim osobama. Isto važi za podešavanje “private account” na Instagramu. YouTube je uveo čitav spektar opcija u okviru kids aplikacije. Opcija “approved content only” roditeljima pruža mogućnost da izaberu sadržaj koji će biti dostupan detetu.

Platforme za roditeljsku kontrolu

Sa istim ciljem kao i gore navedeni, postoje i browseri namenjeni za dečiju upotrebu (Buddy Browser, PikLuk, Shrek Browser), ali i posebni programi sa istom namenom.

Sve na “par klikova”

Programi i opcije roditeljske kontrole su veoma jednostavni za korišćenje. Ukoliko ste zabrinuti za bezbednost svoje dece na internetu, najpre razgovarajte sa njima i objasnite im šta ih sve vreba, a onda u pomoć pozovite neke od 3 najbolje besplatne Android aplikacije za špijuniranje.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Ako vam se dopao ovaj članak, možda će vam se svideti i...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *